Връчиха дипломите на нови 10 Монтесори преподаватели

В шест детски градини в Пловдив е въведено обучението

10 дипломи на преподаватели, завършили последния четвърти курс по Монтесори педагогика, връчи заместник-кметът Стефан Стоянов. В заседателната зала на Община Пловдив присъстваха и директорите на шестте детски градини, в които е въведено обучението. Те снимаха пред специално изработени табели с името на съответното детско заведение, в което децата се възпитават по метода на Мария Монтесори.

„Поздравления за усилията, които положихте през последните 12 месеца и за желанието за промяна и по-добро образование. Монтесори педагогика е една от многото възможности, утвърдена в по-голямата част от света“, посочи Стефан Стоянов и отбеляза, че близо 100 педагози от общински детски градини вече са завършили курса.

В момента се провеждат паралелно пети и шести курс по въведение на Монтесори педагогиката в работата с деца на възраст 3-6 години.

Програмата на Община Пловдив е най-голямата за публична реформа в образованието в България. Към момента над 700 деца се обучават по Монтесори в ДГ „Мир“, ДГ „Мирослава“, ДГ„ Майчина грижа“, ДГ „Буратино“, ДГ „Велимира“ и ДГ „Марица“, а СУ „Свети Свети Кирил и Методий“ е първото общинско училище, което стартира обучението с общо 18 деца.

В края на седмицата за първи път в страната ще се проведе европейски конгрес на Монтесори общността, в който ще присъстват над 350 експерти от цял свят, които ще обсъждат последните тенденции. 90 от тях ще посетят Пловдив.

„Вие сте обучители на Вашите колеги и в другите общини, защото Пловдив и това, което се случва тук, е модел, стандарт, висока летва, заради опита, който споделяте и разговорите помежду Ви“, сподели на свой ред един от обучителите в Монтесори курса Ренета Венева.

За втори път общинската програма бе отворена и за външни участници, желаещи да прилагат съвременни подходи в работата си с деца. В курса се включиха и учители от община Раковски, община Кърджали.

Обученията на педагозите са част от дейностите, заложени в образователната програма 2017-2019 г. на гр. Пловдив и се водят по съвместна програма на общината и Нов български университет в новосъздадения обучителен център на НБУ в гр. Пловдив.

Първите шест детски градини, които вече прилагат иновативната педагогика започнаха своите обучения през 2016г., а в началото на 2017г. и реална работа с деца.