Излезе от печат втория брой на списанието “Нашата вяра“

Издание на Старозагорската митрополия

Излезе от печат брой 2 на изданието на Старозагорската митрополия „Нашата вяра“. Два са акцентите в него – почитането на Успение и Рождество Богородично и предстоящото тържествено честване на 180-годишнината от рождението на митрополит Методий Старозагорски.

В уводното обръщение към боголюбивите си чада Старозагорският митрополит Киприан припомня: “С празниците на Майката Божия – Успение на Пресвета Богородица и рождението на Пресвета Богородица, които ни приканиха в енорийските храмове, ние си спомнихме за Нейното неизказано милосърдие и обич, доброта и състрадание, загриженост за всички хора по цялата земя. Многобройни са Божиите чудеса. Бог закриля всички ни, както по нашите молитви, така и по молитвите на нашите близки, а най-вече по молитвите на Пресвета Богородица, както и на всички Божии угодници, просияли със своя свят живот.

Многобройни са както Божиите чудеса, така и тези на Пресвета Богородица, на просиялите светци, които откликват на всеки наш зов за помощ, защото обичат християнския род. Обичат всички хора, защото сме божии творения, сътворени по образ и подобие на Бога. Сътворени сме, за да вървим смело и уверено по Божия път. Направлявани сме мъдро по този път на спасението чрез Божия Святий Дух. Закриляни сме от мощната Божия десница ден и нощ, за да вървим неотклонно по пътя на Светостта и Любовта.

Затова, многообични в Господа братя и сестри, нека се оставим в пълно доверие и вяра в най-сигурните ръце- ръцете на нашия Господ Иисус Христос и Неговата Свята Майка Дева Мария, на Божиите угодници. Нека да им благодарим най-сърдечно за всички благодеяния, които сме получили от тях през годините! Нека да помним, че няма по-добро, по-топло, по-сигурно убежище от тяхната благодатна закрила, която ни пази и наставлява по духовния път на спасението! Нека да ги познаваме, защото те са готови да чуят молитвите ни. Това е и една от причините в този брой да се докоснем до мъченическия подвиг на св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски, чиято памет честваме на 8 октомври.
Нека да коленичим благоговейно пред множеството чудотворни икони, които могат да бъдат открити в много православни храмове! И днес стават чудеса. Чудеса на изцеление, на щастливо задомяване, на тези, които желаят да живея благочестиво; чудеса на сдобиване с рожба на бездетни родители; чудеса на проявено милосърдие за всички ония нужди, които представяме с болка пред Бога и пред Пресветата Богородица, пред Божиите светии“.

Темата за Божията майка продължава в „Беседа за Рождество Богородично“ от св. Юстин Попович, както и описнието на „Чудотворните икони на св.Богородица в Рилския и Бачковския манастир.

С обширна обзорна статия проф. д-р Петко Ст. Петков представя на читателите „Митрополит Методий Старозагорски и обособяването на новата южнобългарска епархия“.
Тази година се навършват 180 г. от рождението на митрополит Методий Старозагорски. По този повод на 6 октомври 2018 г., събота в зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора ще се проведе конференция, посветена на живота и делото на приснопаметния митрополит Методий. Във форума ще участват учени от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, от Българската академия на науките, музейни работници. В края на конференцията ще бъде представен филм, посветен на митрополит Методий, който е създаден специално по повод годишнината и честванията.

Събитието ще бъде почетено и от Негово Светейшество Неофит- патриарх Български и митрополит Софийски и целия Свети Синод на Българската православна църква.
На 8 октомври 2018 г. се навършват 204 години от мъченическия подвиг на небесния покровител на град Стара Загора – преподобномъченик Игнатий Старозагорски. По този повод в изданието ще намерите обширна статия за житието, битието и подвига му, както и „Похвално слово за свети преподобномъченик Игнатий Старозагорски“ от свещеноиконом Илия Тенев.

Туроператорът Петко Нейчев, който организира поклонически екскурзии, предлага „Едно пътуване до Егина- острова на св. Нектарий“.

Журналистът Благовест Илиев е направил много красиво интервю с Мария Бошнакова – диригент на квартета при Шипченския манастир „Св.Рождество Христово“. Списанието представя още новопрославения светец преп. Порфирий Светогорец или както е известен според мястото на своето подвизаване на Света гора – Кавсокаливит (+1991).
Под рубриката „Обзор на новините и събитията от Старозагорска епархия“ в изданието можете да прочетете анотации за десетки събития , форуми, общоградски чествания, гостувания на църковни делегации с участието на дядо Киприан, отчитане на резултатите от ХVІІ национален конкурс „Бог е любов“ и др.

Списанието изобилства със снимков материал. Много от четивата могат да се използват в часа на класа като уроци по родознание и родолюбие.
Изданието се разпространява безплатно.