Стара Загора посреща Празника на града с нов катедрален храм

Честит празник, Стара Загора!

Стара Загора посреща Празника на града - 5 октомври, с нов катедрален храм - "Свети Николай". Това съобщи за БТА Негово високо преосвещенство Старозагорският митрополит Киприян. Решението е взето на епархийски съвет, а храмът е избран, защото е най-голям и се намира в центъра на града.
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Светият синод ще гостуват на Стара Загора от 5 до 7 октомври 2018 година. Поводът е честването на Деня на Стара Загора и на 180 години от рождението на Митрополит Методий Кусев, който с решение на Българската екзархия първи застава на митрополитската катедра през 1895 година.
От 8.00 ч. до 10.00 часа днес в храм "Свети Николай" митрополит Киприан и свещеници ще отслужат Божествена Света литургия за благополучието на града. След това от храма ще тръгне литийно шествие до парк "Пети октомври". Там ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча, където на 5 октомври 1879 г. е положен символичният първи камък за възстановяването на изпепеления през Руско-турската война град.
"В 10.30 часа на Античния форум "Августа Траяна" ще се проведе ритуалът по издигане на знамената на Република България, на Стара Загора и на Европейския съюз. Митрополит Киприан ще отслужи празничен водосвет за жителите на вечния град. Точно в 17.00 часа пред парк "Тракия", старозагорци ще посрещнат Чудотворната икона на Света Богородица "Скоропослушница", която идва от Украйна.
Литийното шествие, водено от патриарх Неофит, митрополитите от Светия Синод, старозагорското свещеничество и гражданите, ще стигне до храм "Свети Николай", където иконата ще бъде изложена за поклонение. Света Богородица "Скоропослушница" е покровител на онкоболните. От 18.00 ч. в църквата ще бъде отслужен вечерен молебен за тяхното изцеление.
"Чудотворната икона на Майка Богородица "Скоропослушница" е копие, изографисано в Света гора през 1893 година, уточни свещеник д-р Йордан Карагеоргиев. Иконата е осветена в манастира "Дохиар", където от 10 век се намира оригиналната чудотворна икона. През 1915 г. това копие е подарено на църквата "Св. Александър Невски" в гр. Ананиев в Украйна. Иконата ще бъде изложена през трите празнични дни за поклонение от старозагорци и гостите на града.
На 6 октомври от 9.30 часа в зала "П. Р. Славейков" на Община Стара Загора започва тържествена сесия на Общинския съвет Стара Загора, с участието на Патриарх Неофит и Светия синод.
В 10.00 часа Патриарх Неофит ще открие научна конференция, посветена на 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий. Конференцията ще завърши с премиерна прожекция на документален филм за живота и делото на митрополит Методий Кусев. В 16.00 часа Патриарх Неофит и синодалните митрополити ще посетят храм "Света Троица". Там те ще присъстват на освещаването на ремонтираната сграда на Неделното училище към храма. По-късно ще поднесат венци пред паметника на митрополит Методий, разположен в подножието на парк "Аязмото".
На 7 октомври от 8.30 ч. в храм "Св. Николай" Негово светейшество ще отслужи възкресно-празнична утреня и Божествена света литургия и ще обяви, че храмът става катедрален. За празника реставраторът Лука Давидов и синът му Емил са възстановили над 100 образа на светци. Сред зографите на храма са Антон Митов, професорите Никола Кожухаров и Димитър Гюдженов, както и неговият баща Атанас Гюдженов.
Пред иконостаса вече е поставено ковчеже с миро от мощите на Св. Николай Мирликийски, донесено от църквата в италианския град Бари в Италия, където се пазят мощите му, от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.
За последен път храмът е имал голямо всенародно честване през 1935 г., когато са отбелязани 100 години от осветяване на първата дървена църква "Свети Николай", припомни пред БТА отец Емилиян, предстоятел на храма.