Ивелин Попов се изравнява с Бербатов

Срещу Кипър ще направи 78 мача

Ивелин Попов ще запише знаково участие в предстоящия мач с Кипър. Това ще бъде неговият 78-и двубой с националната фланелка. По този начин той ще се изравни с предишния голям лидер на "лъвовете" Димитър Бербатов.

Двамата вече ще си поделят 12-ата позиция във вечната ранглиста на България. В бройката на участията на Попето влиза и анулираната поради съмнения за манипулация контрола с Естония (2:2 в Турция през февруари 2011 година), в която той отбеляза два гола. Както винаги в такива скучаи, постиженията на играчите остават, пише "Меридиан Мач".

Има поне още две интересни неща около участията на Ивелин Попов за България. Първото е, че той има точно три пъти по-малко голове от Бербатов в същия брой срещи. Бербо е рекордьор с 48, а Попето досега се е разписвал 16 пъти.

Другата любопитна подробност е, че Ивелин Попов е единственият играч с толкова много мачове, който не е играл с националната фланелка на нито един от трите най-големи възможни форума - световно първенство, европейско първенство и олимпийски игри. Веднага след него е легендата на Славия Чавдар Цветков. Лявото крило на "белите" е с 57 мача за държавния тим.

Следва легендарният бек на Левски Пламен Николов. Той пък има 55 мача с националната фланелка, като има малшансът да е наказан сурово точно по време на единствения голям форум, на който България се класира, когато кариерата му е в разцвета си - световното в Мексико през 1986 г.
Снимка на Деня

Щрихи от Плевен