Китайско бойно изкуство демонстрираха в ЮЗУ

Отбелязаха традиционния китайски празник "Средата на есента“

Днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ студенти, преподаватели и гости отбелязаха традиционния китайски празник „Средата на есента“. Инициатор на тържеството, което се състоя в класна стая „Конфуций“ бе Филологическият факултет.
Специален гост на празника бе майсторът по китайско бойно изкуство Тай чи Валери Иванов – Лао шъ, един от основателите на школата "Кунгфу център Сюангуей", основана през 1995 г. Той впечатли гостите с демонстрация на древното китайско бойно изкуство.
„Тай чи е популярното наименование, което е дошло от транскрипцията от английски език на китайския термин, който се употребява със значението „юмрук“. Това, че се казва „Бойно изкуство“ не означава, че се използва само за бой, а бойните изкуства стават изкуства, когато спират да се практикуват като нещо, което може да се употребява по време на война. По скоро практиката е насочена към това да съхранява живота и да се грижи за него, отколкото това да го разрушава. Тай чи е начин, по който древната китайска философия на живота достига до нас и се предава по един практически начин“, каза Валери Иванов. Той отбеляза, че бойното изкуството Тай чи се практикува в България повече от 40 години и печели все повече последователи.
За китайския празник разказа деканът на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Панайотова: „Днес празнуваме двоен празник. Празникът „Средата на есента“ е популярен в Китай. Разбира се, най-известният празник е посрещането на пролетта, така наречената „Китайска нова година“, но празникът „Средата на есента“ е също нещо много интересно, защото символизира събирането на семейството. Ние решихме, че годината, в която започваме обучението по китайски език, трябва да е свързана със събиране на нашите студенти, като събиране в един кръг. „Средата на есента“ се празнува в средата на осмия месец (около 15 октомври), тъй като в китайския календар – 7-и, 8-и и 9-и месец са есенни месеци“. Проф.Панайотова подчерта, че се увеличава броят на студентите, желаещи да изучават китайски език и отбеляза, че от тази година в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се предлага нова специалност –  „Педагогика на обучението по български и китайски език“, която ще привлича желаещите да изучават екзотичния език.
Гости на тържеството бяха Гао Чунли (Gao Chunli) – директор от китайска страна на институт „Конфуций“, Аксиния Колева – директор от българска страна на институт „Конфуций“, Олга Ялъмова – директор на Първо частно училище с изучаване на китайски език в София, проф. д-р Антони Стоилов и проф. д-р Георги Апостолов – заместник-ректори на ЮЗУ „Неофит Рилски“.