Бизнес форум започва в Пловдив

Форум "Индустрия 4.0” ще покаже бъдещето на производството

Днес Пловдив е домакин на един от най-значимите бизнес форуми в страната – „Индустрия 4.0”. Темата тази година е производство от ново поколение или как свързаните устройства и интелигентните технологии оптимизират работния процес.
Гости на събитието ще бъдат министърът на икономиката Емил Караниколов, директорът Изкуствен интелект, стратегия и трансформация в Ericsson Милап Пател, регионалният директор на Veolia Франсоа Деберг и много други специалисти.
За трета поредна година Пловдив е най-логичният избор за домакин на конференцията, чиято основна цел е да проследи мястото на българския бизнес в морето от технологични промени и иновации, и какви стъпки предприемат компаниите и индустриите, за да станат част от новата вълна.
Пловдив поддържа силен положителен тренд по привличане на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през изминалите години. По нетен приток на ПЧИ градът е сред първенците в страната.
Равнището на безработицата на общинско ниво е повече от два пъти по-ниско в сравнение с 2013 г. От 6,6% през 2013 г., сега в град Пловдив тя е под 3 %.
Според последния доклад за регионите на Института за пазарна икономика, регион Пловдив е създал повече работни места във всички икономически сектори, отколкото цяла Северна България.
Най-голям ръст на заетостта в абсолютни стойности в страната се наблюдава в района на Пловдив. Общият брой нови работни места в област Пловдив за 2017г. е 38 000 (данни от НСИ към март 2018г.)
Тези данни са показателни, че община Пловдив и Тракия Икономическа Зона са успешен пример за съживяване на производството и са на прага на следваща важна стъпка - внедряването на Индустрия 4.0.
Акценти в програмата:
•    Регионална перспектива: от конкуренция до сътрудничество на новата европейска индустриална карта
•    Производството става високотехнологично - иновации и трансфер на знания към традиционните индустрии
•    Разширяването на мултинационалните компании ще доведе до повече научноизследователски и развойни дейности в региона, както и партньорства с водещи изследователски институции
•    Тенденциите в интелигентното производство, анализ на данните и индустриален интернет на нещата
•    Приемане на кръговата икономика: ползи за бизнеса
•    Финансиране на иновациите и дигиталната трансформация
Форум „Индустрия 4.0“ се организира от община Пловдив, вестник „Капитал“ и Тракия Тех.
Всяка година на него присъстват над 400 представители на бизнеса, правителството, местната власт, международни консултанти,  представители на ЕК, дигитални предприемачи и висш мениджмънт МСП.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен