Дни на португалското изкуство и култура започват в Пловдив

Събитията са в Градската художествена галерия

Днес от 17.30 часа в залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15 ще се открие изложбата „Синьо пространство“ с декоративни пана, съставени от ръчно рисувани керамични плочки, характерни за многовековното португалско декоративно изкуство азулежу. С нея започват Дните на португалската култура и изкуство в Пловдив, подготвени по инициатива на Областна администрация – Пловдив в изпълнение на Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, в партньорство с Португалския културен институт „Камойнш София“ и посолството на Португалия у нас.
Посетителите ще бъдат запознати с изкуството да се рисува азулежу от българската художничка Емилия Емилева – асистент в катедра „Керамика“ в Националната художествена академия, която е специализирала във Факултета по изобразително изкуство на Университета в Порто, Португалия.
На 3 ноември (събота) от 17 часа публиката може да се наслади на мелодичността на португалския език по време на литературното четене на откъси от книгата на Давид Машадо „Средният индекс на щастието“. Португалският писател е носител на Наградата за литература на Европейския съюз.
Дните на португалската култура и изкуство в Пловдив ще бъдат открити от Анаиза Гордино, директор на института „Камойнш София“.

Целта на артистичните прояви е да срещнат пловдивската публика с културното многообразие в Европа в годината на Културното наследство. Те продължават до 4 ноември.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен