Започна изпълнението на проекта за облагородяването на хълма Бунарджика

Един милион лева са отделени за първия етап от реконструкцията

Кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов дадоха старт на строително-ремонтните работи по обновяването на парк „Бунарджика“. Днес те посетиха мястото, която само след няколко месеца ще изглежда различно, като бъдат премахнати старите железни катерушки  и почистени старите, болни и саморасли дървета.
„Целта ни е парк Бунарджика да стане привлекателен за пловдивчани и туристи, който през последните години беше малко по-отстрани като поддържане. Това е прекрасна зелена зона за отдих и почивка“, посочи кметът Иван Тотев.
Общо един милион лева тази година са отделени за първия етап от реконструкцията, която общо ще струва 2 милиона лева.
Ще бъдат възстановени акведуктите, езерата, пързалките. Ще бъдат изградени и различни кътове за отдих, информационни табели за животинския растителния свят.
Акведуктите ще бъдат укрепени заедно с подмяна на облицовките, окабеляване, водопровод и канализация, уточни кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.
Подменена ще бъде и подземната инфраструктура – водопровод, канал, поливна система, електросистема, стълбове с осветление.
Предвижда се и поставяне на художествено осветление, така че мястото да е и безопасно за разходка вечер, но и да създава приятна атмосфера.
Алеите ще бъдат осветени и ще се виждат отдалече както Младежкия хълм. Камери ще осигуряват 24-часово видеонаблюдение.
Ще бъде има и безжичен интернет. Проектът е голям, паркът е 350 декара, а строителните работи започват от източната част откъм парковата зона и ще обхване от мемориалния комплекс на върха до булевард „Руски“.
Ще бъдат засадени нови местни видове. Залесителните кампании ще продължат няколко години, като плановете на общината са има и кафене. Предстои напролет да бъде пуснато атракционното влакче до върха и обратно.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"