Започва КИНОМАНИЯ в Пловдив

От днес билетите за филмите са в продажба

От 16-ти до 29-ти ноември 2018 г. в LUCKY Дом на киното ще се проведе 13-тото издание на КИНОМАНИЯ в Пловдив. Световната кинопанорама е едно от най-значимите и популярни филмови събития в България и тази година изданието в Пловдив ще продължи отново 14 дни. Събитието е включено в културната програма на града и се осъществява със съдействието на Община Пловдив.
На КИНОМАНИЯ в Пловдив ще видим премиерно едни от най-атрактивните и стойностни филми от световното кино – последните хитови заглавия, произведени в Европа и отвъд океана, български, детски, музикални, документални филми и разбира се, класики. Афишът на КИНОМАНИЯ в Пловдив включва 30 заглавия от цял свят.
Киномания в Пловдив ще открие филмът, който даде началото и на фестивала в Берлин. Новият филм на Уес Андерсън (“Гранд хотел Будапеща”) – “Островът на кучетата” е анимацията с гласовете на Едуард Нортън, Скарлет Йохансон, Бил Мъри, Тилда Суинтън, Йоко Оно, Харви Кайтел и още много звездни имена.
Паоло Сорентино (“Младост”) също влиза за пореден път във фестивалната програма с новия си филм “Те”, посветен на изключително противоречивата личност на бившия премиер-министър на Италия Силвио Берлускони. Заснемайки някои от най-виртуозните сцени в досегашното си творчество, Сорентино изтръгва неистово изпълнение от любимия си актьор Тони Сервило, познат от прекрасния „Великата красота”, за който Сорентино печели „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.
Робърт Редфорд обяви, че “Старецът и оръжието” ще бъде последният му филм като актьор, и като такъв очарователното забавно криминале за елегантния банков обирджия Форест Тъкър e идеално попадение за легендарна кариера. Във филма участва и Кейси Афлек.
Акцент в програмата на тазгодишното издание на кинофестивала са три биографични заглавия, които ще зарадват не само любителите на този жанр. Рудолф Нуреев, Винсент ван Гог и папа Франциск ще разкажат своята история на голям екран.
“Рудолф Нуреев: Бялата врана“ е третият режисьорски проект на актьора Ралф Файнс, който участва и в самия филм. Сценарият пък е на реномирания драматург Дейвид Хеър (Часовете, Четецът). Един завладяващ портрет на брилянтен, енигматичен артист, чиито талант и темперамент го правят призван да разтърси не само света на балета, но и този на международните отношения.
В центъра на изумителния “Ван Гог: Пред портите на вечността” стои покъртителното изпълнение на Уилям Дефо (с награда от Венеция за най-добър актьор) – неговият Винсент е едновременно просветлен, луд, брилянтен, безпомощен, съсипан и, в крайна сметка, триумфиращ.
Вим Вендерс се впуска в дебрите на документалното кино – “Папа Франциск: Човек на думата си” е по-скоро лично пътуване заедно с папата, отколкото биографичен филм за него.
Майкъл Мур рисува яростен и обезпокоителен портрет на Америка при Тръмп с новия си провокативен филм “Фаренхайт 11/9”.
Рубриката Класически удоволствия ще представи филма на Марио Моничели “Приятели мои” от 1975 година, а пълнометражната анимация от 1968 година “Жълтата подводница” е живописен еквивалент на света на „Бийтълс”, един шедьовър-антология на всички анимационни техники на онази епоха.
Боно, Мик Джагър, Ета Джеймс, Алиша Кийс, Кийт Ричардс, Арита Франклин са само част от имената в документалния филм “Музикалният храм на Алабама”, с номинация за „Грами” за саундтрак компилация.
С “Глория Бел” тазгодишният носител на “Оскар” за чуждоезичен филм, чилиецът Себастиан Лелио, прави римейк на филма си от 2013, който спечели международно реноме – Глория, като пренася перипетиите на главната героиня в Лос Анжелис и кани неподражаемата Джулиан Мур за главната роля.
Фестивалът не забравя и за най-малките почитатели на киното. Носителят на Оскар за късометражна анимация Александър Еспигар представя своя пълнометражен дебют – екранизация по обичания от поколения зрители роман на Джек Лондон “Белия зъб”. Другите заглавия за децата са “Мумините и чудната зимна страна” и “Светът на Марни”.
Цените на билетите са 8 и 6 лв. /за студенти, ученици и пенсионери/.
Карта за 7 прожекции е 42 лв.
За детските филми цената на билетите е 7 и 5 лв.
Продажбата на билети ще започне днес, 9-ти ноември /петък/ на касата на LUCKY Дом на киното и онлайн на boxoffice.
Киномания Пловдив се провежда с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2018 година.