В Благоевград почетоха Неврокопския митрополит Борис

Проведе се научна конференция за митрополит Борис Неврокопски

Днес в зала „22 септември“ в Благоевград бе открита научна сесия по повод 130-годишнината от рождението  и 70 години от мъченическата смърт на митрополит Борис Неврокопски.
Форумът бе открит от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, като бе отслужен молебен. В зала „22 септември“ се събраха представители на Българската православна църква от цяла България. На научната сесия присъстваха Негово високопреосвещенство Великотърновският  митрополит Григорий, Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилския манастир, Архимандрит Василий – протосингел на Софийската Света митрополия, зам.областният управител Иван Стоянов, ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф.Борислав Юруков, доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонския научен институт, духовници, историци, общественици и граждани.
Зам.кметът Иво Николов отправи приветствие от името на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов: „Длъжни сме да помним и предаваме историята такава,  каквато е! Неслучайно Неврокопският митрополит Борис е наричан „Съвестта на българската църква“.

"Известно е, че делото на митрополит Борис продължава и след септември 1944 година, когато настъпват нелеки дни за Българската православна църква. Той не отстъпва от своите принципи и продължава да защитава същността на духовенството. Фактите говорят за непоколебимия дух, решителност и кураж, които митрополит Борис е притежавал. Именно затова хора като него са пример за нас и нашите  деца.“, се казва в част от словото.
Днес бе представена историко-документална изложба, а п-късно прожектиран филмът “Път към Голготата“.
На 17 ноември /събота/ от 09:00 часа ще бъдат извършени литургия и панихида в храм „Въведение Богородично” на гроба на Неврокопския митрополит.
На 8 ноември 1948 година, след като отслужва Света литургия за освещаване на храма „Свети Димитър” в село Коларово, митрополит Борис е убит от низвергнатия свещеник Илия Стаменов, комунистически агент. Убийството е част от засиления натиск на комунистическия режим върху Българската православна църква и има за цел и сплашването на останалите архиереи.
Митрополит Борис Неврокопски е опят и погребан в църквата „Въведение Богородично” в Благоевград.
Организатори на събитието са Неврокопската света митрополия съвместно с Община Благоевград, Югозападния университет „Неофит Рилски” и Македонския научен институт- София.