Министър Ангелкова проведе работна среща с кмета на Пловдив

Обсъдиха дейности, свързани с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с инж.Иван Тотев, кмет на община Пловдив. Двамата обсъдиха дейности, свързани с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019. Те дискутираха и възможностите за съвместни инициативи, с които да се подпомогне развитието на туризма на регионално и национално ниво.
Министерството на туризма работи активно за популяризиране на регионалните богатства и привличане на повече туристи във вътрешността на страната, заяви министър Ангелкова. И поясни, че инициативи като разработването на 12-те винено-кулинарни дестинации и 7-те балнео- и СПА дестинации допринасят именно за промотиране на районите.
В маркетинговата кампания на министерството акцентираме на Пловдив, като подчертаваме  разнообразните възможности за туризъм в района, каза министърът. Тя допълни, че очакванията са по този начин вниманието на пътешествениците да се фокусира към региона и да се насърчат пътуванията към областта.
Данните за периода януари-септември тази година са много добри и показват положително развитие на сектора, коментира още министър Ангелкова. В местата за настаняване с 10 и повече легла в област Пловдив са пренощували близо 399 хил. лица през 9-те месеца на 2018 г., като се отбелязва нарастване от 9 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Реализираните нощувки са повече от 824 хил., отчитайки ръст от 4%. Приходите от нощувки надвишават 38,9 млн. лв., а увеличението е от 10,9 на сто в сравнение с периода януари–септември 2017 г.
От създаването на Министерството на туризма като самостоятелна институция водим политика за насърчаване на устойчиво развитие на сектора, отбеляза министърът. Инж.Тотев потвърди, че е факт тенденцията за устойчиво нарастване на посетителите в областта. Той допълни, че ценят високо усилията на министър Ангелкова за насърчаване на туризма. Кметът коментира още, че се надява партньорството между институцията и местната власт да се запазят и надградят, допринасяйки за постигане на още по-добри резултати на отрасъла.  Министър Ангелкова връчи почетна грамота на кмета на община Пловдив инж. Тотев за ползотворно сътрудничество в областта на туризма.