Какво е добре да знаем за автомобилните гуми,за да се подготвим за зимния сезон?

Новата система за етикетиране е проста мярка с голяма полза за околната среда

Част от шума при преминаването на един автомобил се дължи на гумите. Избирането на гуми с добра шумова категория намалява отражението върху околната среда, когато шофирате. В тази връзка експерти от отдел "Екология и управление на отпадъците" в Община Пловдив са подготвили за Вас следната полезна информация:

Съгласно Европейски Регламент вече всички нови автомобилни гуми в Европа се класифицират и етикетират със стандартизирана информация за горивната ефективност, сцеплението с влажен път и произвеждания шум. Етикетирането е сходно с това за домакинските уреди, като по този начин купувачите могат да сравняват по-лесно типовите характеристики на гумите преди да извършат покупка.

Новата система за етикетиране е проста мярка с голяма полза за околната среда и потребителите, като в същото време разходите на производителите ще са минимални.

Горивна ефективност, сцепление с влажен път и шум

По подобие на европейската енергийна марка, етикетите на автомобилните гуми използват разделение по класове, вариращи от тези с най-добри показатели (зелен клас „А“) до тези с най-лоши (червен клас “G”). Освен че ще съдържат информация относно отражението на гумите върху разхода на гориво на колите, етикетите дават информация за нейните показатели при влажен път и за произвеждания шум при движение (в децибели).

Доставчиците на гуми за пътнически коли, както и за леки и тежки товарни автомобили (гуми тип C1, C2 и C3) информират потребителите за класа на горивна ефективност, сцепление с влажен път и произвеждания шум.

Всички гуми тип C1 и C2, произведени след 1-ви юли 2012 г., трябва да имат стикер или да бъдат придружени от етикет, когато се доставят от фабриката към магазин или гараж.

Безшумни гуми

За да се насърчи търсенето на гуми, които произвеждат малко шум, е наличен нов дизайн на пиктограмата за шум. Нивото на произвеждания външен шум при движение е посочен чрез намаляващи числа (шумът в децибели), отпечатани до черни вълни, излъчвани от високоговорител. Автомобилните гуми, произвеждащи малко шум (под 68 децибела), например са етикетирани с една черна и две бели вълни до стойностите в децибели.

Категорията на ЕС измерва външния шум от гумата в децибели.

Тъй като много хора не са запознати със стойностите в децибели, шумовият клас също е показан. Това категоризира гумата по отношение на европейските лимити за шум.

1 черна вълна: тиха (3 dB или повече под европейския лимит)

2 черни вълни: средно шумна (между европейския лимит и 3 dB под него)

3 черни вълни: шумна (над европейския лимит)

Какво означават категориите?

Нивата в децибели се измерват по логаритмична скала. Това означава, че увеличение от само няколко децибела дава голямо отражение върху нивата на шума. Всъщност, разлика от 3 dB  удвоява силата на външния шум от гумата.

Помислете за хилядите автомобили, които се движат по нашите пътища всеки ден. Ако всички изберем гуми с по-ниска категория за шум, представете си колко по-тиха ще бъде нашата обкръжаваща среда?Снимка на Деня

Щрихи от Плевен