С децата е необходим подход и неуморен труд за изграждане на доверие

Какво знаете, какво не знаете и какви са вашите въпроси за наркотиците - е тема на поредна превантивна среща на експерти от сектор „Наркотици“

Столично училище. Часът - наближава обяд, време за последен час – часът на класния. Междучасие. Глъч от приповдигнато настроение, смях и премесени детски гласове. В коридора,  вече е инспектор Петьо Петков от сектор „Наркотици“, отдел „Противодействие на криминалната престъпност” при СДВР. По програма той след минути трябва да бъде гост на 9 „в“ клас от 33 езиково училище „Света София“.  Педагогическият съветник на училището го представя, а в класната стая настроенията са смесени  - от „пак ли ще ми четат лекция“ до „искам да знам“. Еуфорията, противопоставянето и чувството за „вече съм голям“ се пропукват с въпроса на инспектор Петков: „Знаете ли колко вида марихуана има?“. Отговорите не закъсняват, „15, 16, 200, а бе много са….“ са само част от тях. „Далече сте. 1630 вида марихуана има“ - заковава инспектор Петков. Само 5 минути след началото на срещата на учениците с инспектора от СДВР и вече няма и помен от дистанцията на възрастта или институцията. Има доверие.

Петьо Петков е категоричен, че не можем да говорим за застраховано от наркотиците дете, затова според него е много важно децата да бъдат информирани. По думите му те знаят немалко, но често информацията, която имат не е достатъчна или подвеждаща. Полицейският инспектор продължава да разказва на децата, че само за миналата година са открити 300 нови вида наркотици, за синтетичната /дизайнерската/ дрога, чиято форма и вид не може да се сложи в рамка, за друсаната трева, за видовете и разликата между амфетамини и метамфетамини, за пурпурните наркотици /енергийните напитки/ и за тъй популярни след учениците наргилета.  Разказва за митовете, свързани с различните наркотици, за въздействието върху организма, последиците, които остават след употребата им и как бихме могли да помогнем на себе си и на другите, при нужда. Инспектор Петков запозна децата и с различните тестовете за наркотици, предлагани в аптечната мрежа и тези, използвани от полицията. С удивление учениците разбират, че човешкият организъм има памет за това, какво е употребявал 30 месеца назад. Не на последно място бе отделено и време за това колко е важна тяхната реакция, когато някой от техните приятели изпадне в безпомощно състояние. Бързото споделяне с лекар какво е взимал е от съществено значение, защото страхът или лъжата в такива случаи, може да се окажат фатални -  за установяване на веществото с биохимичен  кръвен тест в лаборатория отнема около 30-40 минути – време, което може да се окаже, че нямаме.

Часът е към своя край, а учениците са нетърпеливи да зададат въпросите си и да споделят.  Така обикновено завършват часовете от програмата ни за превенция, споделя инспектор Петьо Петков. С децата е необходим  подход и неуморен труд за изграждане на доверие. Това се стремим  да се случва и когато сме гости по превантивните програми на общинските комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, допълва инспекторът от сектор „Наркотици“, отдел „Противодействие на криминалната престъпност” при СДВР.

Още полезна информация може да намерите тукСнимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"