Пловдив е сред лидерите по привличане на инвестиции

Регионът е с най-висока концентрация на заетост

„В Пловдив е най-голямата концентрация на заети в страната. Само за миналата година над 36 000 са новите работни места, което е повече от София и Перник взети заедно или повече от цяла Северна България“, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по време на откриването на информационен бизнес форум на тема „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме ноу-хау.“ Той се организира от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в партньорство с Община Пловдив, Министерството на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и БАЕЗ.
„Пловдив е един от лидерите по привличане на инвестиции, като тук има бурно индустриално и икономическо развитие. За последните 10 години България е два пъти по-близо до средното ниво на икономиките от ЕС“, посочи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.
Той конкретизира, че оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия, която е с бюджет от 102 милиона евро, е предвидено да генерира 608 милиона евро кредити с по-ниски лихви за бизнеса и предприятията. Според заместник-министъра Българската банка за развитие може да поеме до 100% от заемите към българските фирми.
В момента тече набирането на проекти по схемата „Насърчаване на предприемачеството“, като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 67 милиона лева. Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ е 50 000 лева, а максималният -  200 000 лева. ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще оказва подкрепа на малките и средни предприятия чрез пилотно прилагане на ваучерни схеми, с които ще могат да участват на фондовата борса. Тук предвидените средства са 1,6 милиона лева.
„През последните 10 години в региона има голяма динамика на чуждестранни инвестиции с компании от цял свят.  Това, което ни радва е, че все повече български компании реинвестират в своите производства и излизат на международните пазари, а Тракия икономическа зона се разраства и работи в Пазарджик, Хасково“, уточни заместник-кметът Стоянов.
По думите му най-бързорастящите сектори са бизнес услугите и IT и аутсорсинг индустрията, които привличат младите хора с висше образование.
С днешния форум в Пловдив започва поредица от информационни срещи с бизнеса в страната, за да могат повече компании да се възползват от експертната помощ. Предприемачи от региона споделиха личния си опит от процеса на кандидатстване, одобрение и изпълнение на проект по програмата.