816 ученици подредиха 6000 "Частици от Пловдив"

Участваха 8 училища, 2 читалища и 5 доброволци

6000 частици от Пловдив, 816 ученици, 8 училища, 2 читалища, 5 доброволци, 1 изложба и безброй усмивки и нови приятелства - това е равносметката от проекта "Частици от Пловдив", реализиран от Народно читалище "Димитър Благоев 2008 г. - Пловдив" по Отворена покана "Читалища – общностно участие и иновации“ на Фондация “Пловдив 2019". Днес е последното мероприятие, с което официално се поставя край на проекта - изложба на пъзелите със забележителности от града под тепетата, която можете да видите в библиотеката на НЧ "Съвременник-1986".
Реализацията на проекта започна през месец май 2018 г. с фотографско заснемане на забележителности от Пловдив и изработване на 50 пъзела, всеки от които се състои от 120 части, т.е. общо 6000 частици от Пловдив.  
В продължение на няколко месеца петима доброволци организираха подреждане на пъзели под формата на образователна игра в редица училища в Пловдив и областта за учениците от първи до седми клас. През август бе проведено откриващото мероприятие в народно читалище "Съвременник-1986" под формата на състезание за историята на Пловдив. През септември екипът по проекта посети ОУ „Пенчо Славейков“ в кв.Столипиново. През октомври се състояха заниманията в ОУ „Райна Княгиня“- Пловдив и СУ "Васил Левски" - с.Маноле. През месец ноември бяха посетени ОУ "Гео Милев" - Пловдив, СУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Черноризец Храбър“.  
Организаторите с гордост съобщават, че поради прекрасните резултати в училищата и добрите отзиви за проекта, с тях са се свързали още директорите на ОУ "Гео Милев" - с.Белозем и ОУ „Д-р Петър Берон“ - с.Чалъкови, които също са станали част от "Частици от Пловдив" през месец ноември. Те се радват, че са успели да включат с голямо желание и ентусиазъм толкова много деца в инициативата от календара на Европейска столица на културата 2019.




Радваме се, че предизвикахме такъв интерес у децата, че ги накарахме да говорят за Пловдив и ги стимулирахме да посещават нови, непознати за тях места от града ни, да се вглеждат повече в неговите архитектурни и културни ценности, обясни Вера Аврионова - координатор на проекта. Тя допълни, че макар проектът да приключва, частиците от Пловдив ще продължат да "обикалят" из града ни и да радват още от децата на Пловдив.