Оригинален календар за 2019 година показва пловдивския принос в българската култура

Дело е на Историческия музей в града

„Културата на един град, духът на един град се изгражда десетилетия – две или три. Приносът на Историческия музей за Пловдив 2019 е в това да направим един календар за Пловдив като част от културната история на България“, заяви директорът на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев при представянето на новия календар.
„Още в средата на 19 век Пловдив е определян като духовния център на България, а от началото на 20 век се появява едно определение – Ако София е безспорната държавна столица на България, Варна е морската, то определението за Пловдив е като културната столица на България“, допълни в обяснението си Стефан Шивачев.
Много от включените неща в календара не са познати за пловдивчани. Заглавната страница е картината на Цанко Лавренов "Старинен Пловдив", рисувана в началото на 80-те години. Първият феномен, с който Пловдив се утвърждава в културната история, е пловдивската симетрична къща от 19 век, дело на български майстори зографи, дърворезбари. На страниците на календара място намират снимки и информация за пловдивските църкви, за дейността на Христо Г. Данов и неговата книгоиздателска дейност, за Драган Манчов, за първата българска енциклопедия, за Йоаким Груев, за Епархийското училище (Жълтото училище), за утвърждаването на празника на Свети Свети Кирил и Методий, за първата народна библиотека и музей, където днес се помещава Историческият музей, за пловдивската художествена школа, Драматичния театър, за пловдивското певческо дружество и огромната роля на Ангел Букорещлиев.
Календарът може да се закупи от туристическите информационни центрове и в Историческия музей срещу сумата от 9 лева.