Пловдив очаква туристи от всички държави

Бизнесът ще разположи кътове за дегустация на местни вина

Над 10 процента ръст на туристите очакват в Пловдив през 2019 година заради домакинството на града като Европейска столица на културата, информира БНТ. Хотелите и ресторантите са в готовност да посрещнат гостите за откриването на 12 януари. Бизнесът ще разположи по Главната улица в Пловдив кътове за дегустация на местни вина.
Подготовката за Европейска столица на културата туристическият бранш е започнал още преди четири години, веднага след като Пловдив спечели престижната титла. Много от ресторантьорите и хотелиерите са инвестирали в реновиране на обектите си.
Тони Симидчиева - хотелиер: Направихме си ремонт на хотела, на ресторанта, подготвихме си новите менюта, мисля, че сме готови да посрещаме гости.
Националната кухня ще бъде във фокуса на пловдивските ресторанти, но заведенията са в готовност да откликнат на всяко желание.
Шеф Хари Сопаджиян: Кухнята ни е насочена интернационално, тъй като нямаме представа какви точно хора, какви националности ще идват. Така че имаме дори и азиатски техники, италианска кухня, много френски техники.
Все още има свободни места в хотелите в Пловдив за откриването на 12 януари. Според бизнеса туристическият ръст ще се усети след време, защото зимният сезон е традиционно по-слаб в Пловдив.
Любозар Фратев - председател на Съвета по туризъм в Пловдив: Ръстът на туристите го очакваме вече след титлата, след като Пловдив застане по така осезаемо и по-припознаваемо на туристическата карта - европейска и световна.
За четирите години, в които Пловдив се готвеше за европейска столица на културата, увеличението на посетителите в обектите на Стария град е огромно.
Йордан Илиев - директор на общинско предприятие "Старинен Пловдив": Посещенията на туристическите обекти във Старинен Пловдив са скочили със 105,6 процента.
Най-много туристи се очакват в месеците, в които традиционно се провеждат панаир на занаятите, дефиле на младото вино и празниците на Стария град.