"Ние сме всички цветове" заявява Пловдив

Oткрива се Пловдив - Европейска столица на културата 2019

От днес Пловдив официално поема домакинството като европейска столица на културата. Общо 360 са събитията, които ще се случват в града през цялата година. Откриването е тази вечер, а специално за церемонията беше построена 30-метрова кула.

ОТКРИВАЩ УИКЕНД - 12.01.19 - "Ние сме всички цветове": Oткриване на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, бул.„Цар Борис III Обединител“, начало: 19.00 часа.
Спектакълът, съчетаващ  музика, светлина и танц, ще даде ключ към цялата  
предстояща година и към основната концепция на проекта Европейска столица на културата, в която самите граждани са не само публика и участници, но и   създатели на събитията. Над 1500 участници от България и чужбина ще   пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни   теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“.
Откриващото събитие на Европейска столица на културата е продукция на „Пловдив 2019“ в партньорство с международни организации, основни културни  институции в Пловдив, Община Пловдив, артисти и изпълнители от България и   чужбина. Концепцията за събитието е на германската артистична компания   phase7 performing.arts с артистичен директор Свен Сьорен Байер.
ЧИТАЛИЩА ПЛОВДИВ
Музикална програма
Сцена на пл.„Стефан Стамболов“
12.00 – 13.00 часа
Читалищата като най-оригинална културна и историческа особеност на страната ни в многообразието на европейските култури са включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериално духовно наследство.
На сцената пред Общината читалища от Пловдив ще представят шарена плетеница от танци и музика, пресъздаваща богатството и красотата на  българските традиции и фолклор.
ИЗКУСТВО НА СВОБОДАТА - ОТ БЕРЛИНСКАТА СТЕНА ДО
УЛИЧНОТО ИЗКУСТВО
Изложба на открито
12 януари – 30 март 2019  пл.„Стефан Стамболов“
16.30 часа (Oткриване)
По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се от-
белязва през 2019 г., в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция  от  
оригинални фрагменти от Берлинската стена. Изложбата представя предшественици на берлинското улично изкуство от 80-те години на XX век и 
съвременни стрийт артисти. Изложбеният проект е съпътстван от прожекции на повече от 30 късометражни филма, документални фотографии, туристически  турове по “стената“, политически дебати, срещи с някои от авторите, концерти.
Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. Изложбеният проект се осъществява от „Пловдив  2019“  в  партньорство  с  Френски институт България.
ПРОГРАМА РегионалЕ
Музикална програма
Сцена на пл.„Стефан Стамболов“
14.00 – 16.00 часа
Родопа планина слиза на среща с Тракия и заедно пресъздават с танци и песни  български ритуали и традиции. Читалища от целия Южен централен регион стават част от програмата, изявявайки се и като едни от най-дейните партньори на инициативата Европейска столица на културата.
ПРОГРАМА В СТАРИЯ ГРАД
Балабанова къща ул.„Константин Стоилов“ 57
16.00 часа
Къща-музей „Златю Бояджиев“ ул.„Съборна“ 18
18.00 часа
Общински институт „Старинен Пловдив” представя  камерен  симфоничен  концерт „Традиции” в Балабанова къща от 16.00 часа. Прожекцията на филма „Старият албум” за живота и творчеството на акад. проф.Николай   Стойков -    композитор, професор по композиция и хармония, почетен гражданин на Пловдив е от 17.00 часа.
Програмата  завършва  с  музикално-лазарен спектакъл „Български мистерии” в къща-музей „Златю Бояджиев“ от 18.00 часа.
ЖАР ТЕАТЪР И FIRETER ЗАЕДНО В ЕДИН ОГНЕН СПЕКТАКЪЛ
Пеещи фонтани (Цар Симеонова градина)
21.00 – 21.40 часа
В един спектакъл с огнени ефекти, кукли, огнени инсталации, кокили  и  театрални атракциони - Мим-формация „ЖАР театър“ и Театър на огъня и сенките „Fireter“ ще преобразят това емблематично за Пловдив пространство.
ДУХОВ ОРКЕСТЪР  
„Д’АМБРОЗИО“ ОТ МАТЕРА
Музикална програма
Сцена на пл.„Стефан Стамболов“
Начало: 17.00 часа
#Заедно сме и с Матера 2019 в Откриващия уикенд! Музикантите от духовия  
оркестър „Д’Амброзио“ от Монтескалиозо, Матера, ще внесат оживление и   пъстрота с богатия и плътен звук на духовите инструменти.
МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА
КАПАНА 2019 НАЧАЛОТО
Открита сцена „ядрото“ в Капана – квартал на творческите индустрии, ул.„Загреб” 14
Начало: 12.00 часа
Музикална програма на изявени български изпълнители:
12.00 Пловдивска музикална формация „Жарава“
13.00 Проект „БЪЛГАРИ“
17.00 Ramzey Hercules DJ set
20.30 James & Black (USA)
21.30 Акага
Събитията се организират #заедно с Капана Фест.
КИНО ПРОГРАМА
Lucky Дом на киното и клуб Фарго ул.Гладстон 1 (Дом на техниката)
11.00 – 21.00 часа
Специална зимна селекция на едни от най-награждаваните съвременни български филми. Филмите са с английски субтитри. Билети: Каса Lucky Дом на Киното. За повече информация: kinolucky.com
16.00 - 18.00 часа
Късо кино в клуб Фарго. Вход свободен