Пловдив отбеляза 30 години от падането на Берлинската стена

Откриха изложбата "Изкуство на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство“.

Пловдив е първият град, който отбелязва 30 години от падането на Берлинската стена с откриването в Пловдив на изложбата на открито „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“. Чест и привилегия е, че една част от стената ще остане завинаги в нашия град, за да ни напомня.“, това заяви кметът Иван Тотев при откриването на изложбата.

Това е единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Събитието е част от програмата, посветена на откриването на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

„Тази европейска инициатива, която ни дава възможност да обогатим нашите знания и повече хора да разберат за нашата култура и да прославим още повече България далече извън пределите на Европа. Това е изложба за свободата за уличното изкуство. Тази стена, на която бяхме съвременници падна и направи така Източна Европа тръгна по своя демократичен път и сега България 11 години е в семейството на Европейския съюз и от началото на тази година е център на културна Европа. Пловдив ще бъде център на духовността, красотата, изкуството и пловдивчани трябва да бъдат горди“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и пожела успех. „Нека всеки вземе по една частица от красотата на Пловдив“, допълни тя.

Сред присъстващите на събитието бяха посланиците на Франция и на Германия Н.Пр.Ерик Льобедел и Н. Пр. Херберт Салбер, председателят на ЕНП – Жени Дорис Пак, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, заместник-министри, народни представители.

Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже, който също присъства на откриването в Пловдив. Тя показва световноизвестни художници, които са рисували върху Берлинската стена преди падането й през 1989 г.

Изложбата ще може да се разгледа в Пловдив до края на месец март.