Хиляди хора се радваха на Пловдив - европейска столица на културата

Грандиозното събитие бе открито от кмета Иван Тотев

Хиляди хора изпълваха пространството на булевардите "Цар Борис III Обединител", "Княгиня Мария Луиза", Главната улица и площад „Централен“ видя на живо откриването на Пловдив – Европейска столица на културата в сърцето на града. 200-тонната сцена, висока 30 метра на 6 нива посрещна 1500 изпълнители - 200 кукери, ансамбъл „Тракия“, ученици от Гимназията за сценични и екранни изкуства, изпълнители от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с изпълнение с лазерни арфи, 200 хористи от всички пловдивски хорове под диригентството на маестро Диан Чобанов, 20 гайдари. Грандиозното събитие започна точно в 19,00 часа и бе открито от кмета на Пловдив Иван Тотев.
„Днес е велик ден, даващ началото на една вълнуваща година, която завинаги ще остане в историята на нашия град. Година, в която Пловдив ще представлява България и ще бъде Европейска столица на културата“, заяви кметът на града Иван Тотев. Той подчерта, че с една дума мотото „ЗАЕДНО“ описва града. „Пловдив е град, който се променя. Дори и тук, стоейки на това място, ние всички усещаме промяната. Навсякъде около нас има кранове. Ние участваме в промяната! Ние се разхождаме по най-дългата пешеходна улица в Европа. Ние попиваме атмосферата на Капана – кварталът, заживял свой собствен живот далеч извън пределите на България. Ние мечтаем по калдъръмените улички на Стария град. Вечер слушаме музиката на Пеещите фонтани. Вдъхновяваме се, копнеем и тайно стискаме палци за кандидатурата пред ЮНЕСКО на Голямата епископска базилика. Но какво са всички тези пътища и сгради, ако ги няма хората? Хората придават смисъл на всяка идея и пространство“, заяви кметът Иван Тотев и благодари на доброволците и всички граждани.
От името на Европейската комисия комисарят Мария Габриел връчи на кмета на Пловдив Иван Тотев почетния знак, присъждан като признание за отличната работа, извършена в града в подготовката на събитията през 2019-та.
„Днес, от тази кула, Пловдив изпраща силно послание към цяла Европа и света. Послание за обединение около основна ценност, каквато е културата за нас, българите, за визия за споделено бъдеще, в което традиции и нови технологии заедно пишат страници от европейската културна история“, заяви в приветствието си тя.
Хиляда граждани на Пловдив се качиха на сцената, за да изразят посланието „Заедно“.
Шоуто, в което бяха съчетани звук и светлина, завърши с впечатляваща художествена заря от фойерверки.
Спектакълът даде ключ към цялата предстояща година и към основната концепция на проекта Европейска столица на културата, в която самите граждани са не само публика и участници, но и създатели на събитията. Програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 включва над 400 проекта.
На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, , министрите на културата и на финансите Боил Банов и Владислав Горанов, председатели на Парламентарни комисии, депутати, кметове, общественици и стотици гости от Европа.