Делегация от италианския град Лука посети община Пловдив

Бяха обсъдени различни възможности за сътрудничество

Заместник-кметът на италианския град Лука Стефано Раджианти, почетният консул на България в Тоскана Алесандро Бузони и директорът на фондация „Джакомо Пучини“ в Лука Луиджи Виани се срещнаха днес със заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив инж.Александър Държиков и музикалния директор на Опера Пловдив – диригентът маестро Диан Чобанов в Дома на културата „Борис Христов“.
По време на срещата бяха обсъдени различни възможности за сътрудничество, както между двата града, така и между отделните културни институти. Домакини и гости си размениха подаръци и си направиха снимки за спомен. Визитата е част от официалната програма на посещението на италианските гости, които присъстваха на спектакъла „Ние сме всички цветове“ , с който се открива „Пловдив – европейска столица на културата 2019“.
Преди срещата в Дома на културата италианските гости се срещнаха с кмета  инж.Тотев и заместник-кмета Розалин Петков, а в следобедните часове ще разгледат и някои от забележителностите на Пловдив.
В 16.30 часа всички присъстваха на официалното откриване на изложбата „Изкуството на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“ – единствената пътуваща колекция с 30 произведения върху фрагменти от Берлинската стена, която пловдивчани ще видят първи в Европа като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
В 17 часа, отново пред община Пловдив започна концертът на Духов оркестър „Д`Амброзио“ от италианския град Матера – Европейска столица на културата 2019, заедно с Пловдив. Концертната изява на музикантите от Матера бе под диригентството на маестро Диан Чобанов, който дирижира и спектакъла „Ние сме всички цветове“.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен