Жени ГЕРБ - Съединение поздравиха участниците в ритуала "Куди“

30 момчета ръсиха със светена вода стопаните и наричаха за здраве

На 14 януари, по стар стил - Васильовден, в Съединение изпълниха автентичния мъжки ритуал на сурвакане "Куди". Още в ранни зори млади момчета в носии, характерни за региона, се събраха в къщата на водача, който тази година бе Мартин Клинков. Оттам започна обхождането на домовете. 30-те момчета ръсиха със светена вода стопаните и наричаха  за здраве. В ритуала за трета поредна година се включи и синът на организационния секретар на ЖГЕРБ-Пловдив област Катя Алова – Любен Алов. Той пое символично щафетата от брат си, който също дълги години участваше в сурвакането. Да уважат традицията и да подкрепят участниците в ритуала „Куди“, ЖГЕРБ - Съединение за поредна година раздаваха на площада в града топли напитки – чай и кафе. Да ги подкрeпят дойдоха и областният ръководител на ЖГЕРБ-Пловдив област Евелина Апостолова, общинският ръководител Петя Червенакова и кметът на общината Атанас Балкански.
„Добре е да пазим и предаваме на младото поколение народните традиции, защото те до голяма степен формират културата, манталитета и морала ни като българи. Можем само да се гордеем с онези традиции и обичаи, които не само ни съхраняват през вековете като нация, но и ни открояват от другите народи. Вярвам, че ще се запазим и развиваме като нация, само ако се научим да уважаваме миналото“, каза Апостолова.
Община Съединение е единствената община в страната, където се спазва над 100-годишния обичай „Куди“. Според традицията след обиколката по домовете участниците отидоха на площада, където заедно с жителите и гостите на общината се хванаха на пъстро хоро.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"