Музейко се среща с Пловдив /снимки/

Показа света на науката по завладяващ, интригуващ и достъпен начин

Днес целият екип на Музейко, наброяващ 40 човека, пристигна специално в Пловдив, за да открие официално изложбата „Еврика!“, която е настанена в Музейния център за съвременна история на Регионалния исторически музей. Атрактивната пътуваща изложба ще остане в града под тепетата до края на годината като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
В деня на отбелязването на 141 години от Освобождението на Пловдив представители на образователната общност в града, както и официални лица,  имаха възможност да се запознаят с интерактивните изобретения и изследователския дух на „Еврика!“, представящ някои от най-интересните открития на 19 и 20 век.
Пътуващата изложба предлага на деца и любопитни възрастни да изследват и да опитат различен подход в света на изобретенията. Посетителите могат да опитат да изпратят телеграма с морзовия апарат на Александър Бел, чиито открития имат сериозно присъствие в изложбата. Благодарение на друго негово изобретение - фоноаутографа, малките любознайковци могат буквално да видят цветовете на вълните, които се образуват вследствие на трептенията. Основната цел на изложбата е да провокира експериментаторския подход в децата, които не трябва да се страхуват от опити и грешки в опознаването на света.
Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев отбеляза с нескрита радост, че залата в Музейния център за съвременна история на ул.„Ангел Букорещлиев“ 14 никога не е събирала толкова много хора в един ден. Само в неделя, по време на откриващия уикенд в Пловдив, „Еврика” са посетили 763 души. „Всички те са приятели на Музейко. Всички ние сме приятели на Музейко”, каза Стефан Шивачев, който се надява до края на годината през експозицията да минат над 30 хиляди души.
Директорът на Музейко в София Бистра Кирова сподели, че за първи път в историята си Музейко е затворен. „Днес заключихме Музейко, за да дойдем всички тук и да бъдем заедно с пловдивчани. Всички музейковци, целият ни екип е сред вас”, заяви Кирова и помаха на 40-те си колеги в залата, облечени в сини фланелки с весели надписи. „Целта е да запалим любопитството у децата. „Еврика” ще ги накара да експериментират, чрез играта да търсят познание”, допълни директорът на Музейко.
Сред официалните гости, които пробваха днес интерактивните модули, пресъздаващи процеси на научни открития, бяха заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Александър Държиков, председателят на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова, заместник-областният управител Евелина Апостолова, артистичният директор на фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева и кметът на палестинската община Дура.
Официално бе представен и пловдивският екип от Историческия музей, който ще работи с посетителите на изложбата до края на годината.
От сутринта родители водят децата си в Музейния център за съвременна история. Очаква се и много ученици да посетят организирано „Еврика!“, за да научат интересни факти за изобретатели като Александър Бел. Да изпробват модели на някои от най-значимите изобретения в историята – телефона, електрическата крушка, морзовия апарат, рентгена, преносимия фотоапарат, двигателя с вътрешно горене и други.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен