Музейко гостува в Пловдив

Изложбата “Еврика“ е част от откриващия уикенд

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата и ще се настани задълго с любопитни научни открития. Знаете ли кои са децата-изобретатели? А кога е създадена първата двоична азбука? … Много преди ерата на интернет! Кога телефонът станал „телефон“ и случайно ли е открит телевизорът? Отговори на тези и много други въпроси, свързани с човешкото любопитство, превърнало се в научно-технически прогрес, дава изложбата “Еврика“. Днес Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.  Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19-ти и 20-ти век в Регионалния  исторически музей в Музейния център за съвременна история на ул.„Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе).
„Изложбата, която ще остане в града до края на годината, е чудесен повод Музейко да се срещне с Пловдив и да покаже света на науката такъв, какъвто винаги ни се иска да бъде – завладяващ, интригуващ, достъпен. Надяваме се присъствието ни в града да провокира интерес сред различни възрасти не само към изобретенията, променили човешкия живот, но и към неограничените възможности на въображението и новаторския подход“, коментира Весела Герчева, директор „Програми и изложби“ в Музейко.  
“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19-ти и 20-ти век. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм. Докато гостува в града под тепетатау Музейко ще разкрие как работи фонографът, защо шантавият пластилин и фризбито са сред най-смешните изобретения и как летателният балон издига братята Монголфие високо в небето.
Домакин на изложбата е Регионалният исторически музей. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Гостуването на Музейко в Пловдив се реализира и с подкрепата на EVN България.
До момента изложбата за изобретенията е гостувала на София, Разград и Габрово.
Повече информация можете да откриете тук: www.muzeiko.bg/ и historymuseumplovdiv.org.  Снимка на Деня

Щрихи от Плевен