Започна обновяването на площад "Централен“

Плащат 600 000 лева за частния имот

„Първите плочки, част от новата настилката, която ще се полага на пл.„Централен“, вече пристигнаха,“ съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. След като през миналата седмица усилено продължи премахването на старите плочи пред централна поща, а в близките дни ще започне поставянето на бетоновите композитни плочи или така наречените „земелрок“ върху съоръжението на ул. „Гладстон“.

„В началото на месец февруари предстои да получим гранитните плочи от Македония и Босна. От миналата седмица започнахме и по-активно с премахването на старата настилка“, обясни още кметът.

Заедно с нареждането на новата настилка, ще се положи и последната хидроизолация на подлеза от западната страна. Докато приключи работата по тази част от площада, гранитната настилка вече ще е пристигнала.

„Основната част на площадното пространство ще бъде готова за туристическия сезон – пешеходното пространство, водните площи, що се отнася до разкопките, то те ще продължават и през лятото“, уточни Иван Тотев.

Предстои да се обсъди на сесия на Общинския съвет казусът със закупуването на частния имот, отстрани на Централна поща. Цената от 600 000 лева ще бъде разгледана от съветниците. В бюджета на Община Пловдив са заложени 100 000 лева за разработване на технически и работен проект за Форум Изток и Форум Юг. Това е последният етап от реконструкцията на форумния комплекс, който ще се възстановява, като няма да се правят археологически разкопки.

„Целта ни е да обновим целия площад „Централен“, така че десетки години да се запази в този вид. Ще поставим и послание за бъдещите поколения“, допълни кметът Иван Тотев.

В края на месец март се предвижда подлезът на ул. „Гладстон“ да бъде отворен за движение на автомобили, след като е направеното и последното обследване от специалисти.