Легендарната кубинска балерина Соня Калеро-Алонсо пристигна в Пловдив

Поставя спектакъла "Кармен" по музика на Бизе-Шчедрин

Легендарната кубинска балерина и хореографка Соня Калеро-Алонсо пристигна в България по покана на Опера Пловдив, за да постави спектакъла "Кармен" по музика на Бизе - Шчедрин, създаден от нейния балетен учител и съпруг Алберто Алонсо специално за Мая Плисецкая в Болшой театър през 1967. Премиерата в Пловдив е на 15 март 2019 г. Соня Алонско прие да работи с балетната трупа на Опера Пловдив, вдъхновена от творческия потенциал на младите танцьори от Европа, САЩ, Азия и Латинска Америка, които от една година живеят и работят в Пловдив.
Г-жа Алонсо единствено притежава авторските права на хореографията на Алфредо Алонсо (1917-2007), който е основател на Кубинския национален балет. От създаването си преди 50 години, балетът "Кармен - сюита" не слиза от афишите на най-големите балетни сцени в света. Спектакълът на Алфредо Алонсо е различен, нетрадиционен и бяга от сладникавия псевдоиспански стил. Той е забранен в Москва веднага след премиерата.
Звездата на кубинския балет Соня Калеро-Алонско пристига в България от Флорида (САЩ), където легендарната артистична двойка бяга от кубинския режим през 1994.