Пловдив почете 146 години от трагичната гибел на Апостола

Състоя се панихида в църквата "Св. Св. Петър и Павел“

С панихида в църквата „Св. Св. Петър и Павел“ и поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика, днес в Пловдив беше почетена 146-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски.
Водещ на възпоменателното честване бе актрисата от Драматичен театър – Пловдив Мария Генчева. Официалното слово пред паметника произнесе Христо Христов от Общински комитет „Васил Левски“, Пловдив.
В церемонията участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членовете на комитет „Родолюбие“ и Общински комитет „Васил Левски“, ученици от спортното училище „Васил Левски“, граждани, политически, обществени организации и медии.
За да почетат паметта на Апостола и да положат венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха Кметът на град Пловдив инж.Иван Тотев, Областният управител на област Пловдив – Здравко Димитров, Председателят на Общински съвет-Пловдив – Савина Петкова, народните представители Менда Стоянова, Георги Йорданов, Александър Сиди и Славчо Атанасов, бриг. генерал Явор Матеев – началник на гарнизон Пловдив и командир на 68-а бригада „Специални сили“, Командирът на Авиобаза Граф Игнатиево – бриг. генерал Димитър Петров, заместник-кметовете инж. Александър Държиков, Георги Титюков и Златин Велев, заместник областните управители Петър Петров и Димитър Керин, общински съветници, кметовете на райони Георги Стаменов, инж. Ральо Ралев, Костадин Димитров, Димитър Колев, Борислав Инчев, Николай Чунчуков и представители на общинската администрация, Обществения посредник на община Пловдив – Борислав Стаматов, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев и директори на общински предприятия, както и децата от пловдивската детска градина „Майчина грижа“.
Венци и цветя бяха положени и от името на почетните консули на Русия и Украйна в Пловдив, Регионалната организация на евреите „Шалом“ Пловдив, Общинският читалищен съюз, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, НБ „Иван Вазов“, Общински комитет „Васил Левски” – Пловдив, Комитет „Родолюбие”, Сдружение „Хайдути“, от учениците от Спортното училище, от Националната търговска гимназия, от Математическата гимназия, както и от многобройните признателни граждани, които присъстваха на възпоменанието, в което всяка година с едноминутно мълчание и падане на колене, родолюбивите българи отдават почит пред саможертвата на най-светлия и чист образ в националната ни историческа памет.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"