Три читалища представят Пловдив в инициатива на ЕК

Ще има уъркшопи, състезания и изложби

На сайта на Европейската комисия е публикуван списък с общо 134 събития, които ще съставят програмата за отбелязване на Европейския ден на морето през 2019 година. 7 от събитията ще се проведат в България, а 3 от тях – в Пловдив. Градът под тепетата ще бъде представен от проектите на три читалища – НЧ „Съвременник-1986″, НЧ „Тракия - Пловдив 2008″ и НЧ „Димитър Благоев 2008 г. – Пловдив“.
На 8 май ще се осъществи проектът на Народно читалище „Тракия – Пловдив – 2008″, озаглавен „Море, събрано в шепи”. Той включва уъркшоп и изложба в откритото пространство пред читалище „Тракия-2008”. Деца от 7-10 години ще изработят различни материали, свързани с морето и неговите обитатели и ще разказват за опазването на морския свят. Те ще изпълнят стихотворения на морска тематика, а по време на уъркшопа ще звучат песни за морето. Събитието ще има за цел по забавен начин да накара децата, а и възрастните, които ще присъстват, да помислят повече за опазване на моретата и популацията в тях.
За 10 май е насрочено събитието под наслов „Морето е живо“ на НЧ „Димитър Благоев 2008 г.- Пловдив“, което ще се осъществи в партньорство с ОУ „Пенчо Славейков“, кв.Столипиново. Децата от училището ще участват в състезание по бодиарт на морска тематика, а също така ще премерят сили в създаването на 3D изображения и дигитални рисунки на морето. Събитието е определено като „Образователни и артистични дейности за деца“ и комбинира новите дигитални методи за обучение с детското въображение и креативност.
На 29 май ще се осъществи проектът „gAR(T)bage“ на Народно читалище „Съвременник-1986″ в Зоната на креативността пред библиотеката в жк Тракия, бл.140. Събитието включва уъркшоп за деца на възраст от 4 до 14 години, които ще изработват от отпадъци – бутилки, найлонови торбички и др. – различни произведения на изкуството на морска тематика. Ще бъде представена информация за замърсяването на моретата и как то се отразява на нашата планета, а децата от школата по пеене към читалището ще представят песни за морето.
За читалище „Тракия-2008″ това е първо участие в кампанията Европейски ден на морето, а за „Съвременник-1986″ и „Димитър Благоев-2008″ – второ поредно.
Европейският ден на морето се чества всяка година на 20 май, като официалното му начало е поставено през 2008 г. Главното събитие от честванията тази година – конференцията European Maritime Day, ще се проведе в Лисабон на 16-17 май 2019 г.