Битка на олимпийски медалисти и при треньорите на световното по шорттрек в София

Трима български наставници водят чужди отбори у нас

Най-малко 5-ма медалисти от зимни игри ще водят отборите, които ще мерят сили на световното първенство по шорттрек в зала „Арена Армеец” от 8 до 10 март. Сред тях са двама олимпийски шампиони за Канада – Ерик Беда, който в момента води мъжкия отбор на страната си и Дерик Кембъл. Беда е и най-титулуваният от наставниците, които ще пристигнат у нас, като в кариерата си е спечелил 4 медала от зимни игри – 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов. И двете му титли пък са с щафетата на Канада от игрите в Нагано’98 и Солт Лейк Сити’02.

Любопитното е, че срещу него ще застане съотборникът му от квартета на олимпиадата в Япония Дерик Кембъл, който сега води тима на Китай. Сред възпитаниците му е и най-бързият мъж в шорттрека – рекордьорът на 500 м Дайджинг Ву. В помощ на Кембъл ще е още една от най-успешните треньорки в последните години в този спорт - олимпийската сребърна медалистка от Албервил’92 – Ли Ян. Тя беше наставник на най-титулувания американски спортист на зимни олимпиади - Аполо Антон Оно, който има на сметката си 8 олимпийски медала (2 златни, 2 сребърни и 4 бронзови).

Срещу дуета Кембъл – Ян обаче няма да се изправи само Ерик Беда. Той ще има подкрепата в канадския отбор на още двама носители на отличия от зимна олимпиада – сребърните медалисти Фредерик Блекбърн и Лоран Деню. Блекбърн вече се доказа като треньор, след като изведе Ким Бутин до 3 олимпийски отличия при дебюта й на зимни игри в ПьонгЧанг.

Сред наставниците на чуждите отбори има и трима българи. Треньорът, при който женския национален отбор на България, начело с Евгения Раданова, постигна най-големите си успехи – Иван Пандов, сега ще води тима на Австрия.

Неговият син и бивш национал на страната ни Асен Пандов пък за първа година е старши треньор на мъжете на Италия, след като до миналия сезон бе помощник в тима от Апенините. Преди това у нас Асен работи с Катрин Маноилова, която спечели два бронзови медала на Младежката олимпиада в Лилехамер.

Треньор на турския отбор на световното първенство в София пък ще е Анна Луканова-Якубовска. Тя е бивша националка на България, а след края на кариерата си замина в родината на майка си – Полша, където направи успешна кариера като треньор. Тя няколко пъти бе начело на полския национален отбор, включително и в последния олимпийски сезон - за игрите в ПьонгЧанг. От този сезон обаче вече е наставник в Турция и донесе на страната 2 медала от европейския олимпийски фестивал в Сараево преди няколко седмици.

За България в треньорския ъгъл ще застанат трима специалисти. Юлиан Ангелов, с когото са свързани последните успехи на Раданова в спортната й кариера, включително и сребърния медал от олимпиадата в Торино’06. Другите двама наставници за бившият национал на страната ни Кирил Пандов и Мартин Гюров. Жени Раданова пък ще е тийм лидер на националите.

Според последните заявки за световното първенство в София пък с най-многоброен треньорски екип ще е тимът на Китай. Състезателите ще разчитат на 17 човека, сред които 6-ма наставници, 3-ма физиотерапевти, доктор и др.

От европейските отбори „рекордьори” са унгарците. За 7 състезатели на световното в София ще се грижат 11 човека.

Шампионатът на планетата стартира на 8 март в зала „Арена Армеец” и ще продължи до 10 март, като входът за зрителите е свободен.