Разложкият музей показва изложбата "От ръката тревненска"

Тя е на специализираният Музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна

Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна представя своята изложба „От ръката тревненска“ в Исторически музей - Разлог. От вчера до 15 юли посетителите на музея в Разлог ще могат да разгледат експозицията, представяща 7 занаята. Това са художествените занаяти дърворезба, иконопис, архитектура, които представят най-старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на XVII век. Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“ продължава традициите й и до днес.
Представени са и занаятите розопроизводство - Трявна е от малкото места в Северна България, където се отглеждат рози и се произвежда розово масло; казаслък - декоративен текстилен занаят; куюмджийство - изработка на накити, църковна утвар, сечене на монети и мутафчийство - занаят, при който в Трявна се прави опит да бъде механизирано производството.
В изложбата са показани оригинални предмети, снимки, проекти за дърворезба и готови изделия, майсторски свидетелства, инструментариум, копирки за икони, възстановка на зографска и резбарска работилници.
Директорът на Историческия музей в Разлог Христина Манова приветства присъстващите, а децата от 2 „а“ клас към НУ „Св.Св. Кирил и Методий“ - Разлог с ръководител Елена Гахова  отправиха танцов поздрав с изпълнение на Танц за пролетта.
След два месеца експозицията, която е мобилна и цели популяризиране на старите и традиционни занаяти в Трявна, ще отпътува за Балчик.