Европейска нощ на музеите ще се проведе в РИМ - Благоевград

Подготвени са програми и за деца, и за възрастни

Днес за тринадесета поредна година Регионалният исторически музей - Благоевград ще се включи в Европейската инициатива „Нощ на музеите“.
Традиционно, както всяка година, музеят ще популяризира своята мултидисциплинарна дейност, предлагайки разнолики по форма и съдържание прояви, имащи за цел да уловят безначалния и безкраен ритъм на времето, срещайки деня с нощта, миналото с настоящето, малките с пораснали деца, музейния продукт с извънмузейните форми и прояви на изкуствата, презентирани и инициирани от партньори и сътрудници.
За желаещите да се докоснат до нощното музейно пространство ще бъде осигурен свободен достъп до експозициите от 14:00 до 24:00 часа през нощта. Вижте програмата:
ПРОГРАМА НА ДЕТСКАТА ПУБЛИКА
15:00 - 15:30 ч. - Музикална програма на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград
16:00 ч - "Трите прасенца" - постановка на Куклен театър - Благоевград
15:00 - 18:00 ч. - За малките посетители са подготвени различни занимания
ПРОГРАМА ЗА ВЪЗРАСТНИ
17:30 ч. - Биг Бенд - Благоевград с диригент Борис Янев
18:00 ч. - Официално откриване на Европейската нощ на музеите. Откриване на художествена изложба на студенти от катедра "Изобразително изкуство" към ЮЗУ "Неофит Рилски "
18:30 ч. - Връчване на грамоти на сътрудници, партньори и съмишленици на РИМ - Благоевград
19:30 ч. - Откриване на изложбата " Птиците в изкуството и цар Фердинанд I" и "Птиците в Европа". С участието на цигулков ансамбъл към НЧ 'Никола Вапцаров - 1866"
20:30 ч. - Ревю-спектакъл "Фолклорно пътешествие". Съвместна инициатива на РИМ - Благоевград и НЧ 'Никола Вапцаров - 1866' - Благоевград

В Европейската нощ на музеите 2019, в 20.30 часа просторното фоайе на Регионален исторически музей - Благоевград ще се превърне в сцена на живописно и емоционално „Фолклорно пътешествие“ в света на българската етническа култура. Ревю-спектакълът е съвместна инициатива на музея и Народно читалище „Никола Вапцаров 1866“ - Благоевград, в която Китаро-мандолинният оркестър „Пирински звуци“ с диригент д-р Петьо Кръстев, Вокалният ансамбъл „Езерец“ с диригент Илиян Юручки и Пиринският танцов ансамбъл „Вихрен“ с художествен ръководител Борислав Мутафчийски ще ни вдъхновят да съпреживеем вълнуващи срещи с фолклорното изкуство. Представянето на традиционни народни костюми – автентични и възстановки, съпроводено от музика, песен и танц, ще ни пренесе от културата на населението от Вардарска Македония и средна Западна България през полята на Тракия, меките дипли на Родопите, до житниците на Добруджа. Заповядайте – пътешествайте в музея!
22:00 ч. - ХоротекаСнимка на Деня

Щрихи от Плевен