Главболгарстрой започна изграждането на новото посолство на Германия в София

Външните министри на Германия и България Хайко Маас и Екатрина Захариева поставиха капсула на времето в основите на сградата

На тържествена церемония, в присъствието на външните министри на Германия и България Хайко Маас и Екатрина Захариева, беше даден старт на изграждането на новата сграда на посолството на Германия в София.

По време на събитието двамата министри поставиха капсула на времето в основите на бъдещата сграда. В нея бяха поставени Конституция на Германия по повод нейната 70-а годишнина, парче от падналата през 1989 г. Берлинска стена, почва от Берлин, указ, с който е назначен първият български посланик в Германия, както и послание за бъдещите поколения от министър Захариева.

Възложител на строителните работи е Федерална Република Германия, представена от Федералната строителна агенция на Баден-Вюртемберг, а след проведен конкурс за изпълнител е избрана българската строителна компания Главболгарстрой АД .

Новото посолство ще е на терена на досегашното на улица „Фредерик Жолио Кюри“. Планираните дейности са разделени на отделни етапи,  така че съществуващата сграда на Посолството да се използва и да изпълнява дипломатическите и консулските си функции по време на целия процес.

Съгласно графика на проекта всички строителни мерки, свързани с изграждането на новата сграда на посолството са предвидени да приключат до края на 2020 година, а работите по разрушаване на старата и пълното му финализиране до края на юли 2021г.

Изпълнението на строителството и последващото функциониране на сградите трябва да се извършва, когато е възможно, с използване на местни материали и изпълнители. Изпълнителят трябва да гарантира, че са взети под внимание, както местните, така и германските строителни наредби и стандарти, с цел проектиране на ефективна и безопасна нова сграда.

За „Главболгарстрой“ това ще бъде трети дипломатически обект. През годините компанията е работила и по изграждането на новото посолство на САЩ в София и резиденцията на посланика на Норвегия. 

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРОЕКТА

ЗП : 680,96m²

РЗП подземно : 736,29m²

РЗП надземно : 3146,68m²

РЗП общо : 3882,97m²

Озеленяване (по Виза min 20%) : 45,40%