Митрополит Серафим: "Вярващите се отнасят отговорно към себе си и ближните..." (видео)

Причастието и светената вода са благодатните средства за изцерение на душите и телата ни

„Притеснението, страхът, паниката, напрежението нараснаха много в рамките на няколко дни. Всичко това създаде апокалиптично настроение и хвърля хората в голяма тревожност, което не е никак по-безопасно от самата заразна болест. По този повод нека мобилизираме личните си усилия, за да запазим своето психично и телесно здраве, да се постараем да бъдем полезни за себе си, за другите около нас и обществото, в което живеем.

Такава обстановка благоприятства много за проявата на нашата вяра. Тук е моментът, в който трябва да мобилизираме нашите духовни сили, нашите духовни старания да се умножат - лично при всеки един вярващ човек - и молитвите ни към Бога да бъдат повече от всякога, по-усилени от всякога. Допущението на тежки изпитания, каквито са болестите, войните, смутовете, безредиците - не бихме казали, че това са неща по Божия воля, - но Бог допуска такива страдания, такива изпитания до нас, човеците, воден от Своята любов, Своята грижа и това са промислителни Негови действия за спасението на човека. Наистина в такава обстановка човек по-лесно променя посоката на мислите си, усещането на близостта на смъртта до всеки един от нас ни поставя по-ясно въпросите за този живот, за живота след живота, за смисъла на живота и за всички тези неща, които са предмет на нашата вяра.

В социалните мрежи се появиха нападки срещу работещите храмове и събирането на народ в тях.

„Категорично заявявам – казва митрополит Серафим, - че вярващите се отнасят отговорно към себе си и ближните". „Хората, които следят себе си, бдят над себе си чрез духовния и телесния пост, които очистват съвестта си в тайнството на изповедта, аз мога да заявя, че това са хора, които могат да бъдат в пъти по-отговорни от всички останали хора.”

Митрополит Серафим напомня да не забравяме молитвата в тези дни и че Причастието и светената вода са благодатните средства за изцерение на душите и телата ни.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен