Министър Каракачанов: Парад на 6 май ще има. Има три сценария

Министърът на отбраната предлага и доста по-радикални мерки в настоящата ситуация на пандемия

„Парад на 6 май ще има. Има три сценария, по които  можем да го развием и това ще го преценим 7-8 дни преди Гергьовден, но парад ще има“. Това заяви пред bTV военният министър Красимир Каракачанов.

„Армията, която се готви за много по-тежки изпитания от един вирус, тя се готви да защитава държавата и народа по време на война, няма как да се уплаши от един вирус“, категоричен е военният министър.

 „Първият сценарий е парад, какъвто го знаем, с публика. Вторият е парад само с техника без публика и третият е негативен, ако обстановката се усложни, тогава Гергьовден ще бъде отбелязан в гарнизоните, където се намират тези формирования“, разкри Каракачанов.

По думите му трябва да се прецени, така че хората, които ще участват в парада да бъдат максимално защитени.

„Подготовката в поделенията продължава. Всеки ден и танкистите, и пилотите, и моряците си изпълняват задълженията. За тях няма да е проблем да покажат това, което правят и могат на Гергьовден. Това е Денят на българската армия“, подчерта вицепремиерът.

Освен по въпроса за празника на българската армия, министърът на отбраната Красимир Каракачанов сподели и своето предложение за мерки в подкрепа на българските производители.

Той категорично подкрепя предложението на земеделския министър Десислава Танева за обособяване на пространства в големите търговски вериги, в супермаркетите, където да се предлага 50% продукция на български производители. Каракачанов припомни, че е внасял предложение в този дух под формата на специален закон в парламента още през 2014 г.

Министърът на отбраната предлага и доста по-радикални мерки в настоящата ситуация на пандемия. Според него здравният министър Кирил Ананиев трябва да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да облекчи придвижването на селскостопански работници и собственици на градини, за да могат да обработват своите парцели. Те могат да бъдат пускани на КПП при представяне на „нотариален акт“ за земята, смята Каракачанов, който иска и облекчения за транспортните средства превозващи тези работници.

Освен това Каракачанов иска въвеждане на временна забрана за вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар. Това трябва да стане с решение на правителството по предложение на земеделския министър Десислава Танева и искане на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Според него логиката е да се спре нерегламентираният внос от чужбина, който убива българското производство.

„Идеята е да запазим българският производител като такъв“, категоричен е Каракачанов.

Вицепремиерът смята, че това е наложително да стане, тъй като „внасяме 80% от храните си“, а в настоящата ситуация не е сигурно докога ще може да се осигури такъв внос.