Щайнмайер: Коронавирусът е тест за човечност

Международната солидарност трябва да доведе до глобален съюз за търсене на ваксина за COVID-19, категоричен е германският президент

"Борбата за потушаване на пандемията на коронавируса е "изпитание за нашата човечност", заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в събота, отхвърляйки сравненията с "война".

Кризата, причинена от COVID-19, „изважда наяве най-добрите и най-лошите хора“, заяви Щайнмайер в рядко телевизионно обръщение. "Не, тази пандемия не е война. Нациите не са против други нации, войници срещу други войници. Това е изпитание за нашата човечност", каза Щайнмайер.
Миналия месец френският президент Еманюел Макрон описа борбата срещу вируса като "война". "Нека покажем на другите хора най-доброто от нас. И моля, покажете го и в цяла Европа", призова германският президент, като заяви, че страната няма да може да излезе здрава и силна от пандемията, ако останалата част от Европа не може да направи същото.
"Ние, немците, не само сме призовани да проявяваме солидарност в Европа, ние сме длъжни да го направим!", настоя той. Тази година Европа отбелязва 75 години от края на Втората световна война и победата на съюзниците над нацистка Германия.
Броят на смъртните случаи от коронавируса в Германия възлиза на над 2700, като ситуацията в страната се развива сравнително добре в сравнение с някои от европейските й съседи, въпреки че не въвежда строги правила за задържане на хората в домовете.
Щайнмайер заяви, че международната солидарност трябва да доведе до глобален съюз за търсене на ваксина за COVID-19. И че "най-бедните страни в света, които са най-уязвими, трябва да имат равен достъп" до всяко такова лечение.
Той отдаде почит на „невидимите стълбове“ на германското общество, като касиерите на супермаркетите, шофьорите на автобуси и камиони, пекарите, фермерите и събирачите на боклук.