Проф. Тодор Кантарджиев: Мерките дават ефект, необходими са още усилия

Специалисти от ВМА и НЦЗПБ са направили анализ на обстановката у нас по време на епидемията

Специалисти от ВМА и Националния център по заразни и паразитни болести са направили анализ на обстановката у нас по време на епидемията от COVID-19. Проф. Кантарджиев представи резултатите по три от показателите на брифинга на Националния оперативен щаб тази сутрин, предаде БНТ.

  • Първият показател е 14-дневната комулативна заболяемост

Какво представлява тя? Всеки ден се събира броя на доказаните случаи и се сумира с този от предходните 13 дни. На 2 април този показател е давал 4,5 на 100 000 население заболяемост. В началото на май този показател се е увеличил на 10,7. Щабът е очаквал подобно повишаване на броя на случаите. Благодарение на спазването на мерките в момента тази показател е 7,8.

  • Вторият показател е ефективното репродуктивно число - един болен колко души заразява

Потенциалът на различните заболявания е различен, обясни проф. Кантарджиев. При магарешка кашлица 1 болен заразява 17 души, при грипа - един болен заразява двама. Репродуктивното число за короновируса, без контрол и мерки, е до 3. Тоест 1 човек може да зарази трима. Когато е по-малко от 1 това число, това означава, че епидемията гасне. У нас в момента то е в интервал от 0,8 до 1,2. В първите седмици на развитие на заболяването е поддържано на около 1,7, в началото на май е било 1,17. "Ако с малко усилия на обществото, при спазване на мерките, обърнем това число да е по-малко от 1, това ще значи, че виждаме светлината в края на тунела на тази епидемия", каза професорът.

  • Третият показател е времето на удвояване на случаите

По-дългият период означава по-бавно развитие на епидемията. В началото у нас това време е било 10 дена, в последствие е станало 12 дена. Вече това време е над месец.

Изводът е, че мерките дават своята ефективност, въпреки критиките. Необходими са още усилия, заяви проф. Кантарджиев.