Томислав Дончев: Корупцията е хронично заболяване на нашето общество

10-20 % нови депутати в парламента не гарантират по-ефективна борба с корупцията в България, смята вицепремиерът

Корупцията е хронично заболяване на българското общество и държава, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в пленарна зала след приключването на разискванията за петия вот на недоверие на кабинета, внесен от БСП.

„Сигурно и аз мога да хлопам по банката, но това издава вербална недостатъчност“, отбеляза вицепремиерът.

Дончев заяви, че проблемът на страната ни се състои в това, че сме научили да живеем с корупцията.

"Научили сме се да сме живи и нея да я има, което е проблем. Българското общество, българската държава трябва да събере сили да приключи с това хронично заболяване, каквото и да коства. Само че корупцията не се бори с думи, не се бори с хайки, не се бори с потери. Тя се бори с институции и закони", коментира Томислав Дончев.

По думите му и институциите, и законите на България са взети от утвърдените практики на най-развитите държави, а някои от текстовете са буквално копирани, но само това не стига, за да изкореним това вредно явление.

"Рестарт на държавата означава временна сърдечна недостатъчност на българското общество. Дали трябва да подава оставка българското правителство или не? Докога ще стои? Докато има смисъл. Докато има полза. Докато може да свърши нещо полезно. Докато не се е скъсала връзката с гражданите", уточни вицепремиерът.

Според него, дори съставът на Народното събрание да бъде подменен с 10-20 % нови депутати, това няма да доведе до по-ефективна борба с корупцията в България.