Театър "Азарян“ - НДК представи невероятния спектакъл "Аз, Сизиф“ (снимки)

Забележителна роля прави Стоян Дойчев

В рамките на Летните театрални вечери в Благоевград Театър "Азарян“ - НДК представи невероятния спектакъл "Аз, Сизиф“.

"В спектакъла „Аз, Сизиф” се изследва ‘‘пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си. Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си. Човешкият живот е повторение на едно и също действие. Спираловидно, еднакво, предвидимо. И този безкраен акт ни кара да се замислим не над смисъла, а над безсмислието на човешкия живот.” /Веселка Кунчева/

„Всяка съдба може да се превъзмогне с презрение.” /„Митът за Сизиф” от Албер Камю/

Режисура и драматургия Веселка Кунчева, сценография и кукли Мариета Голомехова, музика  Христо Намлиев, хореография Мария Димитрова, с участието на Стоян Дойчев. Текстът в спектакъла се изпълнява от Леонид Йовчев
„Аз, Сизиф“ е великолепен спектакъл под режисурата и драматургията на Веселка Кунчева и впечатляващата визуална среда от сценографски идеи на Мариета Голомехова. Забележителната роля на Стоян Дойчев, вплетена във впечатляващата визуална среда и текстът, изпълняван от Леонид Йовчев, оформят този изящен спектакъл.
Определен като куклен моноспектакъл за възрастни, спектакълът ефектно съчетава предметен и физически театър.
Сизиф е онзи митологичен герой, който, наказан от боговете за своята прозорливост, е осъден вечно да носи на гърба си камък до върха на скала и едва достигнал до него, да се претъркулва обратно надолу. Той се превръща в нарицателно за абсурдността на човешкия живот като затворен кръг от непрекъснато повтарящи се действия с като че ли незнаен смисъл. С комичността, която носи абсурда, „Аз, Сизиф” създава образ, звук и движение на този мит като едно неизменно завръщане на човека към себе си.
Спектакълът  “Аз, Сизиф” е горд носител на наградата “WIND” на фестивала “PUF” в Пула, Хърватия, също така носител на две големи награди от Международния театрален фестивал за куклено изкуство „Пинокио“ в полския град Лодз – за сценография на Мариета Голомехова и за най-добър актьор за изпълнението на Стоян Дойчев, известен още като Асенчо от филма „Възвишение“. Номинация за награда "Икар", 2014 на Съюза на българските артисти за куклен спектакъл.
Спектакълът е отличен на международен куклен фестивал за възрастни „Пиеро“, 2013 с награда за експериментални и нови форми, наградата на младата театрална критика, награда за мъжка роля, награда за  сценография, награда за авторска музика на Христо Намлиев.