Доц. Ангел Кунчев: Ще затегнем мерките възможно най-късно и меко

"Трябва да спазваме мерките, които са разпоредени до момента - нещо, което по мои впечатления не се случва", заяви той

"Виждате какво се случва в Европа. Почти всички страни затягат мерките. Ние ще го направим възможно най-късно и възможно най-меко, с оглед на това да не не пречим на нормалния живот на хората. Трябва да спазваме мерките, които са разпоредени до момента - нещо, което по мои впечатления не се случва“. Това заяви за NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Всички сме наясно, че започва нова вълна на повишаване на заболеваемостта. В Европа има две големи огнища на заразата. Едното е в западната част на континента - Великобритания, Холандия, Франция и Испания. Другото е с още по-голяма заболеваемост - Чехия, Словакия, Украйна, Полша“, каза още доц. Кунчев. По думите му България е някъде по средата.

"Винаги, когато правим сравнение на данните, бих препоръчал да се ползват седмични данни. Разбира се, дали с натрупване от събота и неделя, защото очевидно по-малките болници малко закъсняват с изнасянето на информация и има такова натрупване от почивните дни или не, все едно - бройката е голяма“, заяви още той. И допълни: „Тя е свързана пряко и с това колко хора са заразени, колко влизат в болница. Виждате, че и там ръстът е значителен. Имаме вече над 1 200 настанени в болнични отделения и над 65 в интензивни сектори“.