Борисов разпореди спешна реорганизация в болниците заради COVID-19 и за готовност на хотелите

Кабинетът отпусна 2,3 млн. лв. на общините за реализиране на 4 образователни програми

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди да бъде създадена необходимата реорганизация за определянето на части от болниците, които да са специализирани само за лечението на COVID-19, както и за готовност на хотелите за настаняване на хора при нужда. По време на видеоконферентното заседание на правителството премиерът Борисов изиска от министрите максимално бързо да предприемат нужните действия.

В хода на онлайн заседанието министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера Борисов, че е провел среща с директорите на болници и още днес ще бъде изработена заповед за реорганизацията, с която ще се гарантира осигуряването на необходимите медицински грижи за българските пациенти с коронавирус в специално обособените за целта части в болниците. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова информира, че е в ход излъчването на хотели, в които при нужда да бъдат настанявани хора при изчерпване на капацитета на лечебните заведения и до края не деня те ще бъдат конкретно посочени. Такава готовност е налице за София и София-област, но ще бъдат предложени такива места и за територията на цялата страна.

В рамките на заседанието премиерът Борисов постави акцент върху продължаването на инвестициите в българското образование от страна на правителството. Кабинетът отпусна 2,3 млн. лв. на общините за реализиране на 4 образователни програми. С тези средства ще се модернизират 7 професионални гимназии и средни училища, ще се подпомогнат 125 училища за дейности по проследяването на личните постижения на учениците, а 153 учебни заведения ще получат финансиране за помагането на по-плавния преход между отделните етапи на обучение.

„България прие план при Брекзит с или без сделка, много вероятно е да е без сделка и затова трябва много бързо да се направят законодателни дейности и адаптация на нормативните уредби“, посочи премиерът Борисов при гласуването на плана с всички необходими действия по темата на днешното правителствено заседание.