Sofia Open 2020 – любопитни факти

Петото издание на Sofia Open, което по предварителен план трябваше да се проведе през септември, е последният турнир преди финалите на АТП в Лондон, които започват следващата неделя.

-  Първите трима поставени в схемата в София са тенисисти, които щяха да се класират за Next Gen финалите в Милано, които по план трябваше да се състоят тази седмица, но бяха отменени заради пандемията с COVID-19. Като цяло има общо шестима Next Gen играчи в основната схема на Sofia Open.

-  Поставени под №1 и №2 в основната схема са канадците Денис Шаповалов и Феликс Оже-Алиасим. Това е първият случай, в който 21-годишният Шаповалов е водач в основна схема, както и първи случай в АТП Тур ерата (от 1990 г.), в който №1 и №2 в основна схема са представители на Канада. В момента Шаповалов е №12 в ранглистата и при силно представяне тази седмица има шанс да влезе в Топ 10.

-  Поставеният под №3 Алекс Де Минор, който в момента е първа ракета на Австралия, е двукратен финалист в Next Gen финалите. Миналата година той загуби от Яник Синер, който сега ще дебютира в София.

- Двама от получилите „уайлд кард“ са 19-годишни. Йонас Форейтек от Чехия беше №1 при юношите миналата година. Той има спечелени 3 титли от Големия шлем (US Open на единично, Australian Open и Уимбълдън на двойки). През 2018 г. Адриан Андреев беше №2 при юношите и спечели US Open на двойки.

- При двойките остава една свободна позиция за финалния турнир в Лондон и тя ще бъде решена в София между Юрген Мелцер / Едуард Роже-Васлен и Джейми Мъри / Нийл Скупски. Те са поставени под №1 и №2 в схемата. Мелцер и Роже-Васлен ще се класират за Лондон, ако достигнат до финала в София. Другият вариант за тях е Мъри и Скупски да отпаднат преди финала.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"