Кои са билките с библейска връзка с Рождество Христово?

Това са дивият джоджен, розмаринът, дивата мащерка и лавандулата

Въпреки че всяка ароматна билка е идеална за празнична украса на трапезата, четири са тези които имат  библейска връзка с Рождество Христово. Много цветарски магазини предлагат тези сушени билки заедно с кошници, чаши или други артикули, подходящи за декориране. Може да откриете  живи нарязани клончета от тях при цветарите и градинските центрове по време на празниците, дори и растения в саксии.

Дивият джоджен, многогодишно тревисто растение, се казва, че е бил поставен в яслите в нощта на раждането на детето Христос и че е разцъфтял в момента на раждането на детето. Дивият джоджен или блатна мента, както го наричат някои, добавя аромат на венците, но може да бъде токсичен, ако се погълне, затова трябва да се пази от достъп на деца и домашни любимци. Той често се използва в козметиката и произхожда от Южна Европа и Западна Азия.

Розмаринът е една от най-красивите и ароматни сезонни билки. Според фолклора, розмарин ще донесе щастие през следващата година за всеки, който го помирише на Бъдни вечер. По време на бягството на светото семейство  в Египет, се смята, че Дева Мария е разпростирала дрехите на детето си на розмаринови храсти за да изсъхнат. Цветовете, първоначално бели, посинели и придобили сладкия аромат, който имат и днес.

Друга легенда твърди, че в полунощ на 6 януари на "Бъдни вечер по стар стил", цветовете на розмариновия храст едновременно разцъфтяват  в чест на Коледа. Растението  розмарин добавя привлекателност и аромат на празничните венци и е особено подходящо за малки букети, направени от сушени цветя, използвани за украса масата по време на празничната вечеря.

Дивата мащерка е пикантна билка и тревисто многогодишно растение от рода Мащерка , е събирана от нивите извън Витлеем за да направи меко леглото на Дева Мария по време на раждането на малкия Христос. Смята се, че има антисептични свойства и е изгаряна като тамян по-късно в историята от гърците. Днес мащерката е популярна кулинарна подправка, но може да се използва и в аранжировки от сухи цветя и букети. Засаждайте мащерката следващата пролет в повдигнати легла или алпинеуми.

За лавандулата се казва, че е била използвана от Дева Мария за боядисване на пелените на новороденото, като ги разпростирала върху лехи от дива лавандула. Тази билка, също е растение от семейство Устноцветни и расте като малък вечнозелен храст (но не издържа на открито в голяма част от студения север). Тя има сиво-зелени листа, леки пурпурни цветове и сладък флорален аромат. При изсушаване лавандулата може да се използва за венци или натрошена да се използва в пликчета за дрешника, а също и за ароматизатор на  вана.

Източник: zeleno.bg