Говорителят на ЦИК: Гласуването по пощата крие много рискове

При такъв тип гласуване трудно се идентифицират гласоподавателите, физическото транспортиране също е трудно

"В момента 13 държави в Европа имат гласуване по пощата. В случай на пандемия това е най-удобната форма, но тя крие много рискове". Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева пред NOVA телевизия.

"При такъв тип гласуване трудно се идентифицират гласоподавателите, физическото транспортиране също е трудно. Трябва да има сериозни пощенски служби. Изобщо гласуването не протича в контролирана изборна среда”, коментира тя.

"И в момента провеждаме частични избори по места. Спазват се всички препоръки на здравното министерство и на съответните РЗИ-та. Освен мерките, които ще се въведат в изборния ден, очакваме и протокола на министерството, защото това е най-важният документ за необходимите мерки”, каза още Цанева.

По думите ѝ предложението за осигуряване на лични предпазни средства за всички гласуващи е ново. Ако се въведат такива изисквания, общините ще трябва да снабдят секциите с такива.

Относно това дали могат да бъдат ваксинирани участниците в организацията на изборния процес, тя коментира: "Практически ми се струва невъзможно това да се случи, защото в организацията на изборите има около 120-130 000 души”.

И допълни: "Членовете на секционните комисии се назначават най-късно 25 дни преди изборния ден. Предварително няма как да се знае кого ще номинират политическите субекти за членове на комисиите”.