Избрани Новини
Какво да сготвим на Атанасовден?
18-01-2021, 08:45
Снимка:vkusnotiiki.bg
Автор:blagoevgrad.utre.bg
Още по Темата:Зимата си отива! Хубав ден, Атанасовден
Салата, пиле с ориз и шоколадова бомба
Днес е Атанасовден. Подбрахме няколко лесни рецепти, които може да се приготвят за празничната трапеза.
Атанасова салата
Продукти:
500 г картофи
1 (600 г) буркан кисели краставички
5-6 скилидки чесън
200 г майонеза
200 г кисело мляко
10 броя маслини
сварено яйце по желание
Приготвяне:
• Картофите се сваряват, обелват и нарязват на дребно и се посоляват на вкус.
• Краставиците също се режат на дребно.
• Скилидките чесън се счукват (по желание може да се намалят)
• Всичко се обърква на сухо.
• Прибавят се смесените майонеза и мляко и отново се обърква.
• Атанасовата салата се украсява отгоре с маслините и сварените яйца.
Бутер плетеница
Подготовка: 15 мин.
Готвене: 20 мин.
Порции: 6
Продукти:
450 г бутертесто
6-7 наденички
1 белтък за намазване
Приготвяне:
• Бутер тестото се нарязва на ленти по дължината на листа, но не до края.
• Поставя се в тава, покрита с намазнена хартия за печене.
• Надениците се вплитат шахматно между лентите.
• Отгоре се намазват с белтъка.
• Пекат се в силна фурна до готовност.
Източник: gotvetesmen.com
Пиле с ориз
Порции: 3-4
Общо време: 60 минути
Необходими продукти:
800 гр пилешки бутчета, 200 г ориз (1 чаена чаша), 60 г краве масло, чубрица, черен пипер, сол
Месото се сварява цяло в подсолена вода.
Оризът се задушава в маслото, след което се залива с 3 ч.ч. бульон от пилето и се вари, докато поомекне, но все още има течност – около 3 минути.
В намазана с мазнина тавичка се изсипва оризът, а върху него се поставя месото. Поръсва се с черен пипер, чубрица и сол и се запича във фурната. Поднася се със салата според сезона.
Шоколадова бомба
Порции: 12-14
Трудност: Лесно
Общо време: 50 минути
Необходими продукти:
5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио,6 с.л. преварена изстудена вода, 1 пакетче бакпулвер, 2 пакетчета ванилия, 2 капки есенция от ром (по желание), 1 пакетче какао
За украсата: 1 пакетче шоколадови пръчици и 1 бурканче течен шоколад
Яйцата се разбиват, след това се добавя захарта и пак се разбива, слагат се водата, олиото и брашното и се разбърква. След това се прибавя какаото, ванилията, бакпулвера и есенцията. Разбива се, докато се получи хомогенна смес.
Тя се излива в предварително намазана с олио кексова форма и се пече в предварително загрята фурна на 150 градуса за 20 - 25 мин.
След като изстине, се намазва обилно с шоколад и отгоре се поръсва с шоколадови пръчици. Оставя се да се втвърди за около 15 мин. и е готов за консумиране.
Източник: vkusnotiiki.bg
Топ Новини