България и Турция ще работят съвместно за насърчаване на двустранния туристопоток

Марияна Николова проведе двустранна работна среща с министъра на културата и туризма на Република Турция

Министерството на туризма на Република България и Министерството на културата и туризма на Република Турция проведоха трето заседание на смесения Българо-турски комитет по туризъм. По време на срещата ръководителите на двете делегации обмениха информация относно развитието на двустранното сътрудничество в туризма и необходимите действия и мерки за възстановяването на сектора в двете държави от последствията от пандемията Ковид–19.

Двете страни се споразумяха да насърчават двустранния туристопоток и да предоставят на всички заинтересовани необходимата информация, свързана с изискванията за осъществяване на безопасно пътуване в България и Турция. Държавите ще продължат да работят заедно и за развитието на туристически подотрасли като зимен, морски, СПА, здравен, културно-исторически, круизен, селски туризъм и др.

По време на заседанието бе постигната и договорката в бъдеще да бъде обсъден и въпросът за улесняване на процедурата за издаване на визи за турските туристи, посещаващи България.

Протоколът от заседанието бе подписан в присъствието на вицепремиера и министър на туризма на България Марияна Николова и министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой. Документът бе парафиран от Любен Кънчев, зам.–министър на туризма на България, и Надир Алпаслан, зам.-министър на културата и туризма на Турция.