611 машини са обработвали републиканските пътища през нощта

До метър и половина са преспите в област Добрич

611 снегопочистващи машини са обработвали през нощта пътищата от републиканска пътна мрежа, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Обработката на настилките продължава.

Обстановката в област Добрич постепенно се нормализира, въпреки че на места от снегонавяванията преспите достигат до метър и половина. Изцяло отворен за движение е второкласният път II-27 Добрич – Балчик, възстановено е  движението на МПС до 12 тона по път II-29 Варна – Добрич – Генерал Тошево, път III-207 Шумен – Тервел – Силистра, път III-2075 Орляк-Зърнево и път III-2077-Честименско-Каблешково.

Работи се по разчистването на пътищата Добрич - Генерал Тошево, Добрич - Силистра, Шабла - Балчик. Големи снегонавявания има на пътищата Балчик - Оброчище и Балчик - Каварна - Шабла.

В област Варна поради снегопочистване е ограничено движението по третокласните пътища: III-2902 Аксаковска панорама – Кичево, III-2901 Суворово – Ветрино, III-902 Оброчище – Кичево, III-9042 Венелин – Садово и III-9006 Аврен – Синдел. В област Силистра е затворен за движение на МПС над 12 тона третокласният път III-2077 Каблешково – Межден. В област Бургас е ограничено преминаването по път III-6009 в участъка Изворище – Каблешково.

В област Шумен поради снегонавяване е спряно движението по път ІІІ-7003 Шумен - Каолиново в участъка между с. Златна нива и с. Войвода. Обходният маршрут е Каолиново - Войвода – път II-701 - Шумен. В обратната посока: Шумен - Златна нива - път ІІІ-2007 – Каолиново, като участъкът е регулиран с насочващи стрелки.

Ограничено за всички автомобили поради влошената метеорологична обстановка е преминаването през проходите „Троянски“ и „Дюлински”. В област Смолян е ограничено движението на тежкотоварни камиони над 12 т с ремаркета и полуремаркета през прохода „Превала”.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.