Премиерът Борисов: Стараем се всички сектори да заработят максимално бързо

"Eдинствено медицинската експертиза определя мерките", посочи Борисов

Електронен регистър на желаещите да се ваксинират български граждани ще бъде готов до края на месец февруари, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на работното съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Здравният министър отбеляза, че проектът за електронен регистър се разработва съвместно с Информационно обслужване, като целта му е всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, да попълни електронно своята заявка, за да има възможност да избира дали да се ваксинира от личния си лекар, или от лечебно заведение. По този начин ще се улесни цялата логистика на желаещите да се ваксинират. „Очакваме този проект да бъде готов до края на февруари и в началото на март да имаме готовност да заработим със системата“, уточни министър Ангелов.

Здравният министър добави, че ситуацията в страната продължава да е под контрол, като изключително добра тенденция е, че излекуваните са десет пъти повече от новите случаи.

Ангелов потвърди още, че през настоящата седмица ще внесе за разглеждане от Министерския съвет промени във ваксинационния план. Така изборната администрация ще бъде включена в третата фаза на имунизацията, която се предвижда да протича успоредно с втората фаза.

„Най-разумно действаме с ваксинацията, пазейки и втората доза. Същевременно прилагаме най-меките мерки“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов и напомни, че докато в други страни има въведен вечерен час и не достигат легла в болниците, в България на практика има абсолютно свободно движение на хората. Премиерът Борисов категорично опроверга твърденията на президента Румен Радев, че правителството насажда паника.

„Считам, че това което казва президентът Радев, не е вярно. Най-меките мерки са в България. Чакаме да видим резултатите след връщането на учениците в клас и ако са положителни, веднага ще се обърнем към ресторантьорите“, категоричен беше премиерът.

„Но нека не забравяме, че всички тези мерки бяха приложени именно по искане на лекарите - за да намалим натиска върху болниците“, посочи министър-председателят. Борисов акцентира, че при определянето на мерките за справяне с пандемията правителството се съобразява единствено с медицинската експертиза. „В момент, в който други държави се свиват до вечерен час, ние отваряме още 3-4 бизнеса днес, а от четвъртък ще тръгнат и учениците. Не е политическо решението за затваряне на ресторантите, а медицинско и в момента, в който ми подадете знак, в този ден здравният министър ще разреши дадения тип дейност. Всички сектори се стараем да заработят максимално бързо“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изтъкна, че с оглед на финализирането на първия учебен срок, е взето решение учениците от в 7, 8 и 12 клас да възобновят присъственото си обучение от 4 февруари. Следващите класове ще се връщат поетапно, като редуването ще бъде на две седмици. „Това е разумното решение, тъй като ситуацията е още рискова“, отбеляза министър Вълчев.

В рамките на съвещанието министърът на икономиката Лъчезар Борисов информира премиера, че България продължава да бъде на второ място в Европейския съюз от гледна точка на показателя държавен дълг, съотнесен към БВП.

Министърът посочи, че страната ни приключва годината с нисък дефицит и с ниво на безработицата малко под 7%.

„Нашата прогноза е, че от гледна точка на най-малък спад на икономическия растеж България ще приключи 2020 г. по-добре от средното за ЕС“, заяви още икономическият министър. Лъчезар Борисов подчерта, че министерството на икономиката продължава да е в непрекъснат диалог с всички бизнес сектори и припомни, че миналата седмица е разговарял с представители на ресторантьорския бранш и предстои среща с национално представените работодателски организация, на която ще се обсъди разпределението на средствата по механизма REACT-EU.

По мярката „Запази ме“, с която държавата подкрепя затворените бизнеси, са подадени заявления от 8868 работодатели за 45 651 лица.

До края на миналата седмица сме изплатили общо 17 милиона лева за 41 115 души, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на премиера Борисов в рамките на работното съвещание. Министър Сачева изтъкна, че в момента се дообработват 2317 заявления, тъй като не са подадени според изискванията и е необходима обратна информация, за да могат съответните бизнеси да получат помощта от държавата. „Всеки един от медийно известните случаи, които станаха ясни в последните дни, е лично проверен от мен, навсякъде парите са разплатени“, категорична бе министър Сачева. Тя добави, че в един от случаите работодателят не е подал нужното заявление за декември м.г., затова след като го стори, ще може да получи финансовата помощ. Министър Сачева отбеляза още, че безработицата през декември м.г. беше 6,7%, а за януари т.г. е 7%. Ако сега затворените сектори продължат да не функционират до 1 март, ще бъдат необходими допълнителни 13 милиона лева за изплащане на компенсации на работниците и служителите.

Представителите на Националния оперативен щаб изтъкнаха, че България стои добре в ЕС по отношение на здравните показатели, свързани с пандемията, като е на едно от най-ниските места на заболеваемост.

Тревожна обаче остава ситуацията в други страни.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че 33 са потвърдените случаи в сраната на новия английски вариант на коронавируса. Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва за получената днес нова доставка ваксини. Следващата седмица се очаква доставка и от третата разрешена в ЕС ваксина.