Вицепремиерът Николова: Предложихме работещите в туризма да бъдат ваксинирани приоритетно

Няма единно решение на държавите и по казуса дали през летния сезон в страната да влизат само ваксинирани туристи

Предложихме с писмо до здравния министър и Националния ваксинационен щаб работещите в туризма да бъдат ваксинирани приоритетно. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в сутрешния блок на Нова тв. В постоянен диалог сме с колегите от правителството в търсене на баланса между това бизнесът да работи и да бъде защитено здравето на хората, което стои винаги на първо място. Принципно бизнесът спазва мерките, сочат внезапните ми проверки, посочи тя. В хотелите браншът е дисциплиниран, но служителите на рецепциите и другите им колеги в сектора също са изложени на риск от Ковид-19 като хората на първа линия.

Вицепремиерът припомни, че се очаква до лятото да бъдат осигурени 2 млн. ваксини срещу вируса за България, и изрази надежда работещите в туризма да бъдат включени в третата фаза от ваксинирането. Такава практика вече има в Гърция, подчерта тя и коментира, че PCR тестовете са гаранция в България да влизат граждани с отрицателни проби, което дава сигурност. Те са приравнени с антигенните тестове, които дават допълнителна възможност за отрасъла. Това е особено важно през тази зима, когато вече имаме силна заявка за посещения от съседните страни. Освен това антигенното тестване е бързо и по-евтино. Обсъждаме темата със здравния министър, но все още няма общоевропейско решение за замяна на едните тестове с другите. Във всеки случай антигенните са алтернатива за туризма, категорична бе министър Николова.

Няма единно решение на държавите и по казуса дали през летния сезон в страната да влизат само ваксинирани туристи, съобщи вицепремиерът. Ваксинацията е в помощ на сектора и дава спокойствие, повтори тя. Това е доброволен акт, но бих препоръчала на хората и в туризма, и на пътуващите да я направят. Регистрирането на ваксинираните също ще ни даде повече спокойствие, поясни вицепремиерът и благодари на здравния министър за решението да отпадне карантината за завръщащи се български граждани при отрицателен PCR тест, направен в рамките на 24 часа.

Тя акцентира отново, че контролът върху противоепидемичните мерки трябва да бъде засилен, защото нарушаването им слага петно на България. Туризмът не е само настаняване и изхранване, а и развлечение. Наблюдаваме внимателно тенденциите, преди да решим кога могат да отворят ресторантите извън хотелите. Заявката на здравните власти е това да стане от 1 март, но анализите ги правят лекарите, а решенията се вземат от националния щаб. Следим тренда на заболеваемостта, но хората трябва да са изключително дисциплинирани, заяви още вицепремиерът.

От думите й стана ясно също, че по социално-икономическите мерки на правителството на премиера Борисов в помощ на бизнеса досега са изплатени над 1 млрд. лв. и още 400 млн. лв. ще достигнат до хората. Общо над 2 млрд. лв. е целият пакет на подкрепата, но отпускането на средствата зависи от строги правила по нотификация от Европейската комисия, от административния капацитет и много други фактори.