Министър Кралев се срещна със спортните клубове от Велико Търново

Започна ремонтът на зали по борба, бокс, вдигане на тежести и спортна стрелба

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети Велико Търново и проведе среща с представители на спортните клубове от града. По-късно той даде началото на реновирането на спортните зали, които са разположени в северната трибуна на стадион “Ивайло”.

Министър Кралев запозна спортната общественост във Велико Търново с големия обем работа, свършен в секторa през изминалите години. “Над 500 млн. лв. бяха инвестирани в спортната инфраструктура по време на трите правителства на ГЕРБ. До момента никой друг не е правил подобни инвестиции в сектора.  Министерството на младежта и спорта (ММС) реконструира тренировъчни обекти в цялата страна, започва строителството на физкултурните салони със средствата отпуснати от правителството. Във Велико Търново също се прави модернизация на съществуващите зали, за да могат местните клубове да се подготвят при по-добри условия”, каза спортният министър.

Клубните представители благодариха на министъра за увеличените средства по Програмата за развитие на спортните клубове. Според тях това им позволява да развият своята дейност през годината. През 2021 г. ММС отпуска два пъти по-голямо финансиране.

Министър Кралев обяви по време на срещата, че през следващите 4 години един от приоритетите в неговата работа ще бъде още по-голямото увеличение на средствата за спортните клубове. “Планираме финансирането да бъде вдигнато с до 200% за целия период. Клубовете са местата, които изграждат бъдещите шампиони и хроничното им недофинансиране трябва да бъде преодоляно. Сред основните ни задачи ще бъде подобряването на състоянието на спортната база в цялата страна. Планираме и построяването на до 25 физкултурни салона годишно в училища, които нямат подобни съоръжения, както и изграждането на игрища в училищните дворове. Искаме да извършим реформа в спортните училища, необходимо е да се повиши квалификацията на треньорите и да бъде регламентиран техният статут. Планираме и широко внедряване на научно-приложната дейност в спорта за високи постижения”, заяви Кралев.

По време на разговорите бяха обсъдени и проблемите, които срещат клубовете в града. Министър Кралев се ангажира ММС да финансира закупуването на уреди и пособия за клуба по спортна гимнастика “Етър Стил”. Клубът по художествена гимнастика “Етър Елит” пък ще бъде оборудван с нов подиум за провеждане на тренировки. Беше засегната и темата за нов плувен басейн във Велико Търново. “В плуването сме длъжници. Това е фундаментален спорт. В други спортове като лека атлетика, бокс, борба, вдигане на тежести и др. се направиха много съоръжения. През следващия мандат ще обърнем внимание на плуването. Желанието ми е да бъдат изградени басейни в големите градове”, каза Красен Кралев. 

От ФК “Етър” изказаха своята благодарност за реконструкцията на осветителната уредба на стадион “Ивайло”. През 2017 г. ММС инвестира 479 601 лв. в този проект. Това позволи на “виолетовите” да играят домакинските си срещи от Първа лига във Велико Търново. Правителството отпусна 700 000 лв. за изграждането на тренировъчно футболно игрище до спортното училище, което носи името на легендата Трифон Иванов. 

Преподаватели по физическо възпитание от местните училища заявиха, че благодарение на увеличението на средствата, които държавата отпуска за спорт в детските градини и учебните заведения, ще бъде сериозно подпомогнато провеждането на часовете по физическо възпитание. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на пособия за спорт, както и за участие на подрастващите в детски и ученически състезания. Увеличението на средствата засяга над 1 000 000 деца, ученици и студенти в цялата страна, а общият размер на субсидията е близо 5 млн. лв.

След срещата с представителите на клубовете спортният министър проследи началото на ремонтните дейности, които ще бъдат извършени в залите по борба, бокс, вдигане на тежести и спортна стрелба, разположени в северната трибуна на стадион “Ивайло”. ММС финансира реновирането на съоръженията с 394 352, 51 лв. В течение на модернизацията ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, залите ще бъдат газифицирани, ще бъдат подменени съществуващите подови настилки. Проектът предвижда още основен ремонт на електрическа инсталация, В и К мрежата и санитарните помещения.