Красен Кралев се срещна с изявени културни дейци в Русе

Митко Щерев подкрепи листата на ГЕРБ-СДС

Водачът на листата на ГЕРБ в Русе и министър на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с изявени хора на изкуството в Русе – оперни дейци и театрали. Предизвикателствата пред творците по време на пандемия бяха обсъдени по време на разговорите.

На срещите присъстваха и кандидатите за народни представители Пламен Нунев, Орлин Дяков – директор на Драматичен театър „Сава Огнянов“ и Иван Кюркчиев – директор на Държавна Опера Русе.

С онлайн обръщение към всички присъстващи в зала „Филхармония“ се включи създателят на групата „Диана Експрес“ Митко Щерев, който реализира проекта „Класика и рок“ заедно с Операта в Русе. Той заяви, че е един от учредителите на ГЕРБ и одобрява политиките на правителството на Бойко Борисов. Митко Щерев допълни, че подкрепя и силния отбор на ГЕРБ в Русе, в който има верни приятели.

Красен Кралев сподели, че част от неговата дейност като министър на спорта е свързана с това да помага на сектор “Култура”, тъй като 10% от средствата от спортния тотализатор отиват директно в Министерство на културата. „Миналата година отчислихме 3 млн. лева за Фонд „Култура“, тази година планираме сумата да се увеличи до 5 млн.“, допълни водачът на листата. По време на срещата Кралев разказа, че в ученическите си години е свирил на пиано, но страстта му към спорта е надделяла и е избрал леката атлетика. Малко хора знаят, че той е и добър художник. За 50-годишния си юбилей подрежда изложба с 50 свои картини, а средствата от продажбата на платната дарява на фондация за лечението на спортисти.

Актьори от Драматичен театър „Сава Огнянов“, режисьори, творческият екип, музейни специалисти и експерти от арт секцията към ГЕРБ-Русе споделиха с какви проблеми се сблъскват, но и благодариха за това, че по време на пандемията са били спокойни за заплатите си, които държавата им осигури. „Правителството показа добро отношение към културата и максимално помогна на всички творци“, заяви Орлин Дяков.

Красен Кралев допълни, че в програмата на ГЕРБ за сектор “Култура” е заложено повишаване на възнагражденията и социалния статус на културните дейци, създаване на официален единен регистър към Министерството на културата, надграждане на системата за делегираните бюджети и въвеждане на стимули за по-добър продукт.